Analytics

2010. augusztus 9., hétfő

Habkönnyű lángos

Eddig nem volt fix lángosreceptem, amit rendszeresen követtem volna. Most viszont annyira jól sikerült, hogy ezt meg- és feljegyzem. Nagyon puha, nagyon könnyű, pompázatos krumplis lángost sütöttem. Úgy érzem, két kulcsa volt ennek: az egyik a nagyon lágy tészta, a másik pedig az, hogy a megformázott lángosokat hagytam kelni sütés előtt. Ha otthon eszünk lángost, akkor fokhagymás tejfölt szoktunk mellé tenni, és abba mártogatni. Hatalmas mennyiségű tejfölt vagyunk képesek felzabálni ilyenkor. Lehet persze reszelt sajttal is gazdagítani, simán sósan vagy sósan-fokhagymásan enni, de még akár édesen is el tudnám képzelni, mondjuk lekvárral.

Hozzávalók

  • 5 dkg krumplipüré-pehely
  • 30 dkg finomliszt
  • kb. 1 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 1.5 dl víz
  • 1 csapott mokkáskanál cukor
  • 1 púpos teáskanál só
Kísérőnek
  • egy nagy pohár (40 deka körüli) tejföl
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1/2 mokkáskanál só

Elkészítés

A tészta összes hozzávalóját összekevertem és jól eldolgoztam. Nem kell megfuttatni az élesztőt, sem egyéb vajákolásra nincs szükség. A keverést és a dagasztást a kenyérsütő gépre bíztam, de persze kézzel is meg lehet csinálni. A cél egy nagyon lágy tészta, amely kifejezetten ragad, de eléggé ki van dolgozva ahhoz, hogy homogénre és rugalmasra összeálljon.
A kidagasztott tésztát egy jó órán át hagytam kelni, majd egy kicsit lenyomkodtam. Alaposan belisztezett kézzel darabokat csíptem le belőle, lángosszerű formákra nyújtottam (kézben, óvatosan, ügyesen - sodrófához messze túl puha lett volna ez a tészta), és a lángosokat belisztezett sütőfóliára raktam ki egymás mellé. Letakartam őket egy másik sütőfóliával, és 15-20 percig hagytam kelni.

Utána bő olajat forrósítottam, és a lángosokat egyenként kisütöttem benne. Vízbe mártott kézzel felszedtem egy lángost, még egy kicsit szélesebbre és formásabbra húztam, majd finoman az olajba eresztettem. Kb. két percet sütöttem az egyik oldalát, majd egy lyukacsos szedőkanál meg egy villa segítségével megfordítottam, sütöttem a másik oldalát is egy-két percig, és végül még egy fél percre visszafordítottam az eredeti oldalára.

A kisült lángosokat papírtörlőre szedtem ki, és így ismétlődött a kézvizezés, nyújtás, sütés, amíg el nem fogyott az összes.

A fent megadott mennyiségű hozzávalókból kilenc lángos lett; én négyet bírtam megenni, és ezzel pukkadásig teltem.

4 megjegyzés:

  1. Nálam hiányos a krumplipüré-pehely készlet, mert nem szoktam venni, mihez lehet még adalékként használni? Ezt a lángos receptet mentem, ha már ilyen jól sikerült :)

    VálaszTörlés
  2. En kenyersuteshez szoktam krumplipelyhet hasznalni, meg neha rendeltetesszeruen. De pl. fozelek, kremleves meg ilyesmi suritesere is jo rantas helyett.

    VálaszTörlés
  3. Rendeltetésszerűen kóstoltam egyszer, de nekem nagyon nem ízlett, de sűrítésre biztos jobb a lisztnél. Instant oldódik vagy csomómentesre kell kikavarni, akárcsak a lisztet? Kenyérhez milyen arányban lehet alkalmazni? Nagyon ritkán sütök kenyeret, ha majd megöregszem :) szeretnék egy kemencét, amiben süthetném, mint Kárpátalján, vidéken élő barátnőm! Az aztán tényleg finom!!!!

    VálaszTörlés
  4. Oldodik nagyjabol instant. Ha valami nagy csomo alakul ki, annak tovabb tart felpuhulnia, de nem lesz belole szilard gob, mint lisztbol. (Bocs, mostanaban kulfoldon vagyok, azert ekezetek nelkul valaszolok, es tul surun nem vagyok netkozelben.)

    VálaszTörlés