Analytics

2010. október 26., kedd

Krémes karfiolleves

Nem krémleves, csak olyan jó dús-krémes leves. De persze ugyanezt össze is lehetne turmixolni sima krémlevesnek - úgy is finom lenne. Sajnos a karfiol még mostanában, amikor a főszezonja lenne, is elég drága volt - de azért olcsóbb, mint az év túlnyomó részében. A hűvös őszi időben továbbra is jól esik egy tartalmas, meleg leves.

Hozzávalók

  • 1 fej hagyma 
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 kis fej karfiol
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 közepes krumpli
  • 2 babérlevél
  • csipet őrölt római kömény
  • 1 csapott evőkanál vegyes szárított zöldség
  • 1/2 mokkáskanál szárított lestyán
  • csipet nátrium-glutamát
  • víz
  • 2 dl tejföl
  • 2-3 dl tej
  • 3 evőkanál liszt

Elkészítés

Egy kis olajon üvegesre pirítottam a hagymát, majd nagyra vettem a lángot, és hozzáadtam a felvágott zöldségeket, a babérlevelet és a római köményt. A karfiolt nem rózsákra tördeltem, hanem lapos szeletekre vagdostam - így lett belőle sok apró törmelék is, meg sok szép, dekoratív faforma is. A répát félbe, majd szeletekre vágtam, a krumplit kockára. Nagy lángon pirítottam sűrűn keverve, amíg itt-ott egy kis színt kapott 3-4 perc).
Ezután hozzáadtam a többi felsorolt fűszereket, felöntöttem vízzel (talán úgy másfél literrel), majd forrás után takarékra tettem és lefedtem. Megvártam, hogy megpuhuljon (forrástól talán 10 perc), hozzákevertem a tejjel és tejföllel elhabart lisztet, majd még kb. 5 percen át főztem.

2 megjegyzés:

  1. nátrium glutamát nélkül már nem ízlik az étel? vagy ez valami vicc?
    egyébként aki nem tudná a vegeta, meg a többi ételízesítő, a hambika, meg a félkész műkaják is attól "finomak". meg az ösztönöz túlzabálásra is...
    Keira

    VálaszTörlés
  2. Ha nem tetszik, hagyd ki. Mértéktelenül a tiszta víz is halálos, mértékkel és ésszel él az ember. Ha kíváncsi vagy, hogy nekem személy szerint ízlik-e az étel glutamát nélkül, akkor nézd végig a blogot, aztán számold meg, hogy hányban van nátrium-glutamát vagy vegeta.

    VálaszTörlés