Analytics

2010. december 22., szerda

Gombás melegszendvics

A múltkori juhtúrós gombából megmaradt szárakat használtam el egy kis melegszendvicskrémhez. Nincs benne semmi különös: egyszerű, gyors; kiváló vacsora volt a hideg őszi időben. Került mellé egy kis hagyma meg egy kis gyári paradicsompüré, némi fűszerek, és persze sajt. Kesernyés cikóriasalátát ettünk hozzá egy kis majonézes-tejfölös öntettel.

Hozzávalók

  • kb. 10 dkg megmaradt gombatönk (vagy egész gomba)
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1-2 evőkanál olaj
  • 1-2 dkg vaj
  • 1 mokkáskanál füstölt paprika
  • 1 dl sűrítetlen paradicsompüré
  • 1 mokkáskanál szárított oregano
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 csipet bors
  • 10 dkg durvára reszelt sajt
  • 6 szép szelet kenyér

Elkészítés

A vajjal kevert olajon üvegesre pirítottam a finomra vágott hagymát és fokhagymát. Megszórtam füstölt paprikával, egyet kevertem rajta, majd hozzáadtam a szintén finomra (hosszában négybe, majd keresztben vékony szeletekre) vagdalt gombatönköket. Pár percig közepes lángon pirítottam, majd megöntöztem paradicsompürével és hozzáadtam a többi fűszert.
Ezután még 3-4 percig főztem, amíg besűrűsödött és megsötétedett. Félretéve hűlni hagytam, majd a kenyérszeletekre kentem. (Nem tettem alá vajat vagy margarint, mert eleve jó zsírosra készült ez a szósz.) A tetejét jól meghintettem reszelt sajttal, majd kicsit (nem teljesen) előmelegített sütőben - 200 fokon légkeverésessel - a sütő tetejéhez közel sütöttem kb. 15 percig, az utolsó 5 percben grillezőre kapcsolva a sütőt.

1 megjegyzés: