Analytics

2010. december 15., szerda

Csidvá: indiai rágcsálnivaló

Sós-fűszeres, olajos, egészségtelen és nagyon finom rágcsa indiai módra. A variálható hozzávalók száma óriási - én itt csak egy lehetséges kombinációt adok meg, amit történetesen csináltam. További tippek a szövegben. A csípősséget ki-ki állítsa be úgy, ahogy neki tetszik.

Hozzávalók

 A fűszerkeverékhez:
  • 1 csapott evőkanál mangópor (helyette: valami édeskés-savanykás fűszer, pl. sumac; végső esetben egy csipet porcukor és egy csipet citromsav)
  • 1 mokkáskanál fekete só (helyette végső esetben sima só)
  • bő késhegynyi asafoetida (helyette mokkáskanál fokhagymagranulátum)
  • 1 mokkáskanál csilis só (helyette sima só és őrölt csili)
  • 1 teáskanál garam maszálá (helyette: őrölt fahéj, szegfűszeg, római kömény keveréke)
  • 1 csapott mokkáskanál feketebors
  • vagy az egész helyett: 1 evőkanál előregyártott csát maszálá
 A belevalókhoz:
  • 1 közepes krumpli
  • 3 evőkanál csicseriborsóliszt
  • 1 csipet sütőpor
  • 1 marék mandula
  • 1 marék banáncsipsz
  • bő sütőolaj
További szóba jöhető hozzávalók:
  • mazsola - egy pillanatra forró olajba dobva, majd kihalászva
  • bármilyen egyéb szárított gyümölcs - ahogy van
  • vagy kesudió vagy bármi egyéb dióféle - fél percre forró olajba dobva, majd kihalászva
  • tökmag, napraforgó vagy szezámmag - szárazon pár percig pirítva
  • lencse, sárgaborsó, mungóbab vagy feles csicseriborsó - pár órára vízbe áztatva, majd leszűrve, lecsepegtetve, és forró olajban 2-3 percet sütve
  • hagymakarikák - vékonyra szeletelve, fél órára sós tejbe pácolva, majd kinyomkodva, kevés lisztbe forgatva, és olajban kisütve
  • puffasztott rizs vagy puffasztott búza
Tálaláshoz
  • citromlé vagy lime-lé

Elkészítés

A fűszereket gusztusosan kiszórom egy tányérra, aztán rájövök, hogy ez a tányér túl kicsi lesz a kész rágcsának, és ezért inkább átsöpröm egy nagyobb tálba.
A krumplit durva reszelőn lereszelem, marokban egy kicsit kinyomkodom, majd bő, forró olajba szórom. Sűrűn kevergetve, hogy ne ragadjon össze, aranysárgára sütöm. (Az én közepes krumplimat két adagban volt érdemes csinálni.) Több réteg papírtörlőre szedem, és hagyom lecsepegni.
A csicseriborsólisztet összekeverem a sütőporral, és annyi vízzel, hogy elkevert tejfölhöz hasonló állagú, sűrű, de folyékony masszát kapjak. Ezt egy lyukacsos szedőkanálon keresztül a forró olajba csepegtetem, és a gyöngyöket aranysárgára sütöm (2 perc). Őket is papírtörlőre szedem.
A mandulát szintén bedobom a forró olajba, majd kb. fél perc elteltével kiszedem.
A banáncsipszet durva darabokra tördelem, és összekeverem az összes többi hozzávalóval. Tálaláskor egy kis citromlevet locsolok rá, és még egyszer összekeverem.

1 megjegyzés: