Analytics

2010. szeptember 22., szerda

Cukkini "indiai étterem" módra

Időnként kedvem támad afféle "indiai étterem" stílusú ételt főzni. Most sima cukkiniből készült el egy ilyen - gazdag szószban úszó - zöldségfőzelék; amúgy az itt leírt szószt gyakorlatilag bármihez használhatod: különféle egyedi vagy vegyes zöldségekhez, tofuhoz, panírhoz, csirkehúshoz, birkához, vagy amihez éppen kedved támad.

Hozzávalók

  • kb. 1 kg cukkini
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • diónyi darab friss gyömbér
  • 1/2 méregerős nyers csilipaprika (habanero; ha valami mezei erőspaprikád van, használj többet)
  • 4-5 evőkanál olaj (vagy a fele helyett vaj)
  • 1 teáskanál római kömény
  • 1 mokkáskanál durvára tört szárított csili
  • 1 evőkanál koriander mozsárban megtörve (vagy 1 teáskanál őrölt koriander)
  • 1 csipet ánizs
  • 1 darabka fahéj
  • 4-5 hüvely kardamom
  • 1 mokkáskanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • kb. 2 dl sűrítetlen paradicsompüré vagy 3-4 szem friss, hámozott paradicsom
  • kb. 1 dl joghurt
  • még 1 evőkanál olaj
  • még egy teáskanál só
  • 1 teáskanál kurkuma

Elkészítés

A hagymát hosszában négybe, majd nem túl vékony szeletekre vágom; a fokhagymát, a gyömbért és a nyers csilit vékonyan felszeletelem.
Az olajon kis lángon pirítani kezdem a felsorolt száraz fűszereket, majd ha a római kömény kivilágosodik és finom illat száll (2 perc), jó közepesre csavarom a lángot, és hozzáadom a hagymát. 1-2 percig pirítom, majd beleadom a fokhagymát, a gyömbért és a csilit is. Még 1-2 percig kevergetve pirítom, majd a lángot leveszem egészen kicsire, hozzáadom a cukrot, és időnként megkeverve hagyom dinsztelődni, amíg a hagyma fonnyadni nem kezd (8-10 perc; akkor lesz igazán jó, ha nem sül meg túl hamar a hagyma). Eközben kb. 2 centis kockákra vagdosom a cukkinit.
Ha a hagyma már inkább sül, mint párolódik, akkor hozzáadom a paradicsomot és a sót, és ismét nagyobbra csavarom a lángot. Sűrűn kevergetve pirítom, amíg a paradicsom szétfő (ha friss), besűrűsödik, megsötétedik és elválik az olajtól (kb. 5 perc pürével, inkább 8-10 perc friss paradicsommal). Ekkor a paradicsomos fűszerszószt átkotrom egy széles szájú bögrébe.
A főzőedénybe még egy kis olajat löttyintek, és a lehető legnagyobb lángon, kavargatva pirítani kezdem benne a cukkinit a kurkumával és a sóval. Ahogy átforrósodik és levet ereszt, lejjebb lehet venni a lángot, és elég időnként megkeverni.
Eközben a fűszerszószt botmixerrel összepürésítem a joghurttal, amíg sima, zsíros szószt nem kapok, amiben csak pár keményebb fűszerdarab látszik.

Ha a cukkini puhul és üvegesedik, hozzáöntöm az elturmixolt szószt, meg még 1-2 deci vizet, amivel kiöblítettem a szószos bögrét. Újraforrás után kicsire veszem a lángot, és még kb. 5 percet főzőm, hogy jól összeérjenek az ízek.

3 megjegyzés:

  1. nagyon nagyon finomra sikerült, habár sajna én nem tettem bele minden füszert csaj az alap füszereket...de nagyon izletes .
    15 éve vagyok vegetáriánus igy örülök az egyszerü és izletes recepteknek.
    Köszi a fini recepteket ..Ügyi vagy

    VálaszTörlés
  2. ...ánizs nélkül is mennyei!!! :)

    VálaszTörlés
  3. Kipróbáltam. Mennyei finom !!!
    Köszönöm szépen a receptet 🙂

    VálaszTörlés