Analytics

2010. szeptember 7., kedd

Darázsfészek

A süteményeimről (még) nem vagyok híres, amit részben talán az okoz, hogy lazán állok hozzá a konyhai méréshez és precizitáshoz. (Részben meg az, hogy viszonylag ritkán szánom rá a fáradságot és a pénzt holmi frivol édesség készítésére.) A kelt tésztákkal viszont elég jóban vagyok, és a közelmúltban egy családi ünnepre az az ötletem támadt, hogy megpróbálok darázsfészket készíteni. Az eredmény nagyon bejött nekem (és másoknak is), úgyhogy íme a recept.

Hozzávalók

A tésztához
  • 40 dkg liszt
  • 1,5 dl tej
  • kb. 2 dkg élesztő
  • 1 egész tojás
  • 1 tojás sárgája
  • 8 dkg margarin
  • 5 dkg cukor
  • 1 csipet só
A töltelékhez
  • 10 dkg darált mandula (vagy tetszés szerinti dióféle, esetleg egy-két evőkanál kakaópot vagy egy-két teáskanál fahéj)
  • 6-8 dkg margarin
  • 10 dkg porcukor
Locsoláshoz
  • 1 dl tej
  • 2 evőkanál tejszínn
  • 2 csapott evőkanál cukor
  • 1 csipet sáfrány (elhagyható; helyette finom lehet a valódi vanília is, vagy egy-két kanál rummal is el tudnám képzelni)

Elkészítés

Az élesztőt a meglangyosított tejben egy mokkáskanál cukorral pár percig futtatom, majd a tésztához valókat összekeverem, és jó alaposan kidolgozom. A cél az, hogy igen lágy, de kidolgozás után már gyakorlatilag nem ragadós tészta legyen belőle. Utána meleg helyen kb. 1 órát kelesztem. (Én betettem a kenyérsütő gépbe, és hagytam végigmenni a dagasztó-kelesztő programot.)
Közben összekeverem a töltelékhez valókat, és előkészítem a locsolgató öntetet: a tejet és a tejszínt felforrósítom (forralni nem muszáj), és beleteszem a cukrot és a sáfrányt, majd félreteszem állni.
A szépen megkelt tésztát egy kicsit meghajtogatom (de igyekszem nem "összetörni" benne a jó kis buborékokat), majd lisztezett pulton kinyújtom 6-8 mm vastag, hosszúkás téglalappá (sacc 30x60 centi lehetett). A téglalap tetején egyenletesen szétkenem a tölteléket, majd az egész lapot a hosszabbik oldala mentén feltekerem.
A kígyót 2-3 centi vastag szeletekre vágom (ez meglepően könnyű volt, nem kellett hozzá vizezett kés vagy egyéb trükk, csak gyors, határozott mozdulatok), és a szeleteket kivajazott, nem túl alacsony peremű tepsibe rakom hatszögrácsban, legalább 1 centi távolságot hagyva az egyes csigák szélei között.
Pár percre bekapcsolom a sütőt melegíteni, majd elzárom, és a tepsit berakom a langyos sütőbe. Itt további 20-30 percet kelesztem, amíg a csigák összedagadnak egymással és szépen megemelkednek. Ekkor - kinyitás és a tepsi kivétele nélkül - begyújtom a sütőt, és 200 fokra állítva addig sütöm, amíg a teteje pirulni kezd (kb. 15 perc). Utána kiveszem a tepsit, meglocsolom a sáfrányos-cukros tejjel (amit meg kell melegíteni, ha közben kihűlt volna), visszateszem, és a hőfokot 180 fokra levéve még 5 percet sütöm.
A végeredmény a legszebb tepsistül tálalva.

1 megjegyzés: