Hozzávalók
- egy jó csokor bazsalikom
- kb. 5 deka márványsajt
- 2 evőkanál napraforgómag
- kb. 1 deci olivaolaj
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2-3 evőkanál tejföl
- 1 mokkáskanál só
Elkészítés
A bazsalikomot megmostam, és a leveleket letépkedtem a száráról, a szárból csak a puha hajtáscsúcsokat hagytam meg. (A virág viszont jöhet, ha van - csak le kell húzni a virágokat/bimbókat a virágzatban lévő kemény szárdarabról.) A napraforgómagot egy kis edényben 2-3 percet pirítottam, amíg egy kis színe lett és illatozni kezdett. A hozzávalókat edénybe pakoltam (a sajtot morzsolva, a fokhagymát durva szeletekre vágva) és botmixerrel simára pépesítettem.Főtt tésztával ettük, tejföllel és reszelt sajttal kiegészítve. (Lehetett volna még a tészta főzővizéből locsolni rá valamennyit, mert kissé száraz lett - de folyton elfelejtek félretenni a főzővízből, amikor leszűröm a tésztát...)
Másnap a maradékot úgy készítettem el, hogy némi olajon nagyon nagy lángon megpirítottam egy szeletelt hagymát, valamint szeletekre vágott bébicukkinit és bébikukoricát. Ehhez adtam hozzá a megmaradt pestós tésztát, majd felöntöttem még tejföllel, vízzel. Ott a tűzön kevertem bele reszelt sajtot is, utánsóztam, és összemelegítettem. Ezt a dús tésztát ettük ebédre kenyérrel kipótolva. (Nem maradt annyi, hogy elég lett volna enélkül - ezért a gazdag szósz és a kiegészítő zöldségek.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése