Ez egyben megint jó példa arra a gondolatra, amit a múltkor a retek kapcsán fejtegettem: hogy bizonyos terményeket csak egyféleképpen szokás fogyasztani. Falun nyilván sokan ismerik még a salátafőzeléket, de meg vagyok győződve róla, hogy az én városi köreimben nem sokan kóstolták valaha. Ugyanakkor mindjárt azt is hozzáteszem, hogy - legalábbis az én salátámból az én főzelékem - nem is lett valami remek: kicsit rostos, kicsit nyálkás, szóval arra éppen jó, hogy ne menjen kárba a rengeteg saláta, de kedvenc nem lesz a jövőben sem.
Hozzávalók
- kb. 1 kiló fejessaláta
- 2-3 evőkanál olaj
- 1 fej hagyma
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál liszt
- 1 csapott mokkáskanál bors
- kb. 2 dl tej
- 1 jó csokor kapor
- kb. 1 dl tejföl
Elkészítés
Egy lábasban bő (kb. 3 liter) vizet forraltam. A salátát közben alaposan megmostam, majd leveleire szedve és durvára összevagdalva a forró vízbe szórtam. Megtartottam a magszárak nagy részét is: a fás aljukat és a szívós tetejüket kidobtam. A vízben a saláta egy perc alatt teljesen összeesett; ekkor kiszedtem tésztaszűrőbe, és a vizet kiöntöttem. (Ez a lépés állítólag megakadályozza, hogy kesernyés íze legyen a főzeléknek.)Egy másik lábasban olajat forrósítottam, beledobtam a felkarikázott hagymát, és üvegesre pirítottam. Ekkor hozzáadtam a finomra metélt fokhagymát is, megszórtam liszttel, és még úgy két percig pirítottam, majd felöntöttem tejjel, és gyorsan elkavartam. Hozzáadtam a fonnyasztott salátát, sóztam, borsoztam.
Pár perc főzés után hozzáadtam a finomra vágott kaprot és a tejfölt, elkevertem, majd a tűzről levéve feltálaltam. Omlettel és kenyérrel ettük ebédre.
nekem kifejezetten tetszik a főzeléked állaga :)
VálaszTörlésA salátaleves isteni finom, sok tojásból omlett betétnek (kockára vágva), pici ecet és cukor ízesítésnek. Itt Erdélyben tényleg imádjuk. Gondolom, hogy ez a főzelék is hasonló, úgy hogy bátran lehet próbálkozni vele.
VálaszTörlés