Analytics

2011. július 8., péntek

Salátafőzelék

Rengeteg fejes saláta van a kertemben, és ahelyett, hogy illedelmesen befejesedne, magzik fel ebben a meleg időben. Némelyiknek lett kis fejecskéje is, akkor kellett volna leszedni - de most már azok is magzanak. Esszük nyersen is folyamatosan (bár így főleg a jégsalátát fogyasztjuk, amiből szintén sok van, és szintén kezd felmagzani), de nem győztük - hát gondoltam, kipróbálom a salátafőzeléket. Korábban még nem főztem ilyet, de még csak nem is kóstoltam. Salátaleveshez volt szerencsém Erdélyben (és nem különösebben ízlett) - tettem egy próbát a főzelékkel.
Ez egyben megint jó példa arra a gondolatra, amit a múltkor a retek kapcsán fejtegettem: hogy bizonyos terményeket csak egyféleképpen szokás fogyasztani. Falun nyilván sokan ismerik még a salátafőzeléket, de meg vagyok győződve róla, hogy az én városi köreimben nem sokan kóstolták valaha. Ugyanakkor mindjárt azt is hozzáteszem, hogy - legalábbis az én salátámból az én főzelékem - nem is lett valami remek: kicsit rostos, kicsit nyálkás, szóval arra éppen jó, hogy ne menjen kárba a rengeteg saláta, de kedvenc nem lesz a jövőben sem.

Hozzávalók

  • kb. 1 kiló fejessaláta
  • 2-3 evőkanál olaj
  • 1 fej hagyma
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 csapott mokkáskanál bors
  • kb. 2 dl tej
  • 1 jó csokor kapor
  • kb. 1 dl tejföl

Elkészítés

Egy lábasban bő (kb. 3 liter) vizet forraltam. A salátát közben alaposan megmostam, majd leveleire szedve és durvára összevagdalva a forró vízbe szórtam. Megtartottam a magszárak nagy részét is: a fás aljukat és a szívós tetejüket kidobtam. A vízben a saláta egy perc alatt teljesen összeesett; ekkor kiszedtem tésztaszűrőbe, és a vizet kiöntöttem. (Ez a lépés állítólag megakadályozza, hogy kesernyés íze legyen a főzeléknek.)
Egy másik lábasban olajat forrósítottam, beledobtam a felkarikázott hagymát, és üvegesre pirítottam. Ekkor hozzáadtam a finomra metélt fokhagymát is, megszórtam liszttel, és még úgy két percig pirítottam, majd felöntöttem tejjel, és gyorsan elkavartam. Hozzáadtam a fonnyasztott salátát, sóztam, borsoztam.
Pár perc főzés után hozzáadtam a finomra vágott kaprot és a tejfölt, elkevertem, majd a tűzről levéve feltálaltam. Omlettel és kenyérrel ettük ebédre.

2 megjegyzés:

  1. nekem kifejezetten tetszik a főzeléked állaga :)

    VálaszTörlés
  2. A salátaleves isteni finom, sok tojásból omlett betétnek (kockára vágva), pici ecet és cukor ízesítésnek. Itt Erdélyben tényleg imádjuk. Gondolom, hogy ez a főzelék is hasonló, úgy hogy bátran lehet próbálkozni vele.

    VálaszTörlés