Hozzávalók
- sacc 30 deka cékla (én fiatal, hónapos retek és felfújt hónapos retek közötti méretűeket használtam, amiket a kertből ritkítottam)
- 1 nagyobb sárgarépa (sacc 10 deka)
- 1 kisebb fehérrépa (sacc 5 deka)
- egy darab káposzta (sacc 20 deka)
- 1 fej hagyma
- 4-5 evőkanál olaj
- 2-3 babérlevél
- 8-10 szem feketebors
- 3 teáskanál só
- 1 evőkanál sűrített paradicsompüré
- víz
- 1-2 deci tejföl
- 2 evőkanál liszt
- 1-2 evőkanál citromlé
Elkészítés
Íme a Chioggia cékla:A céklát és a répákat 3-4 milliméter átmérőjű hasábocskákra szeleteltem (de gyalulni is lehetett volna, az gyorsabb). A káposztát hasonló szeletekre vágtam, a hagymát pedig félkörökre.
Fazékban olajat forrósítottam, üvegesre pirítottam benne a hagymát, majd hozzáadtam az előkészített zöldségeket, a babérlevelet és a borsot. Nagy lángon, kevergetve pirítottam, amíg összeesett. Utána megsóztam, hozzátettem a paradicsompürét, és kis-közepes lángon, időnként megkeverve pároltam, amíg a cékla félig megpuhult (5-6 perc).
Ezután felöntöttem vízzel - kb. két literrel, mert elég sűrű levest készítettem, amit nem követett második fogás. Gondolom, hígabbra is lehetne főzni. Nagy lángon felforraltam, majd hozzáadtam a liszttel elhabart tejfölt. Még 2-3 percig főztem, amíg a cékla és a répa teljesen puha lett. Végül egy kis citromlével ízesítettem.
Én nem habarnám, csak tejföllel tálalnám, hiszen jó sűrű leves lett!
VálaszTörlésIgen, ha főétel elé megy levesnek, akkor talán tényleg habaratlanul. Nálunk azonban ritka az, hogy levest eszünk valami főfogás elé, inkább olyan leveseket szoktam főzni, amik egy kis kenyérrel már elegendőek ebédre/vacsorára önmagukban.
VálaszTörlés