Hozzávalók
- 1 kg eper
- 70 dkg cukor
- 1 citrom leve
- késhegynyi szalicil
Elkészítés
Az epret E gondosan megtisztogatta, kivágva minden hibás részt. Utána durva darabokra vágta, és lecukrozta. A cukorral rétegelt epret jó sokáig (kb. 8 órát) hagytuk állni; közben egyszer egy kicsit beletrutymákoltam, marokkal kevergettem és szétnyomkodtam az eprek egy részét. Nem homogén pépet akartam, hanem darabokat is, de szétmállott epret is. Trutymákolás után pedig lenyalogathattam a kezemet :)Állás után az epret levével, mindennel együtt feltettem a tűzhelyre, egy jó kis vasplatnit téve alá, hogy oda ne kapjon. Felforraltam, majd 1-2 percenként alaposan megkeverve főztem egy szűk órán keresztül. Ezalatt a színe besötétedett, az állaga pedig jól láthatóan besűrűsödött. Közben kifőztem a lekvárnak szánt üvegeket is (merthogy optimista voltam, és két üveget készítettem elő). Végül elzártam a lángot, majd belekevertem a citromlét és egy kevéske szalicilt.
Jól elkavartam még egyszer, majd a fürdőből pár perccel korábban kivett, mostanra már száraz, de még forró üvegekbe kanalaztam a lekvárt. A megtelt üvegre rácsavartam a fedőt, 1-2 percre fejre állítottam, majd visszafordítva dunsztba tettem. Meglátjuk,mi lesz belőle.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése