Hozzávalók
- 1-2 szem krumpli (vagy 3-4, ha apró újkrumpli)
- 2-3 szál sárgarépa
- 1 kisebb szál fehérrépa
- 1 fej lilahagyma
- 1 kelkáposzta torzsája és vastag levéltövei
- 1 marék zsenge zöldborsó
- néhány zöldborsóhüvely
- 1-2 evőkanál olaj
- 1 mokkáskanál pirospaprika
- só
- víz
- petrezselyemzöld
Elkészítés
A kelkáposztának kivágtam a torzsáját úgy, hogy bőven maradjon rajta a levelek vastag töveiből is. A töveket levagdaltam róla, a torzsát kettévágtam, és lehámoztam a fás burkát. (Úgy látom, ködösen fogalmazok. Szóval a torzsa fás héja megy a szemétbe; minden más megy a levesbe, és nagyon finom lesz. Ha az egész torzsa fás volna, főzd bele a levesbe, aztán dobd ki.)Ennyi volt a hozzájárulásom ehhez a leveshez. Innentől nem is láttam a részleteket, mert a gép mellett ültem. Ha én csináltam volna a levest, akkor a következőképpen jártam volna el:
A megforrósított olajon a pirospaprikával együtt megpirítottam volna a 2 centis kockára vágott krumplit, a hosszában negyedekbe vágott hagymafejet, és a fél centis karikákra vágott sárgarépát. 2-3 perc pirítás után hozzáadtam volna a maradék zöldségeket, megsóztam volna, még egyet-kettőt kavartam volna rajta, aztán felöntöttem volna annyi vízzel, amennyi jól esik. Kb. 20 perc lassú forralás után - némi petrezselyemmel ízesítve - valószínűleg az én végeredményem is ehhez hasonló lett volna:
Ezzel szemben én (mármint E), kevés olajon pároltam az összes hozzávaló zöldséget, amit a hagyma kivételével a fent leírt módon vágtam össze. A hagymát egyben hagytam. Viszont volt még benne két gerezd fokhagyma is. Pirospaprikát egyáltalán nem tettem bele.
VálaszTörlésEzeket pároltam némi sóval 5-10 percig, akkor rászórtam egy kicsi, mondjuk egy teáskanál kukoricalisztet. Ezt egy kicsit elkevertem a zöldségekben és kb. egy perc után engedtem fel vízzel. Akkor megfőztem, és innentől ugyanaz: a végén bele a petrezselyem. Tényleg nagyon finom lett...