Analytics

2010. június 22., kedd

Kínai zöldséges tofu

A valódi kínai konyhához nem értek. (Sőt, gondolom, amúgy is legfeljebb valódi kínai konyhákról lehetne beszélni.) A kínainak csúfolt ételekkel kapcsolatos ismereteimet részben Indiában, részben filléres kínai éttermekben, részben a józsefvárosi piacon szedtem fel. Maradjunk tehát annyiban, hogy ez egy távol-keleti ihletésű étel - szójaszósz, pirított szezámmag és friss gyömbér adja meg az alapízeit. Tésztával, rizzsel vagy kenyérrel fogyasztható komplett étkezésként. Meglehetősen gyorsan elkészül, és meglehetősen egészséges, amellett szép.

Hozzávalók

  • 25 dkg tofu
  • 1 fej lilahagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • diónyi darab friss gyömbér
  • 1-2 kis nyers zöld csilipaprika
  • 3-4 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál szezámmag
  • 1 nagyobb sárgarépa (hosszában félbe, majd átlósan szeletekre vágva)
  • 1 fej káposzta torzsája és a leveleinek a vastag, eres része (feldarabolva, a torzsa hámozva)
  • 1 jó marék zöldborsó
  • néhány mángoldlevél (a szára feldarabolva, a levele durva csíkokra szabdalva)
  • 1 zöldhagyma zöldje (aprítva)
  • 1-2 evőkanál szójaszósz
  • 1 csapott evőkanál kukoricakeményítő
  • 1 csipet nátrium-glutamát (elhagyható)
  • 1 teáskanál só

Elkészítés

A zöldségek persze tetszés szerint variálhatók. Mángold helyett jó a spenót, kínai kel, retek-, cékla- vagy karalábélevél. A felsoroltakon kívül jól menne még a kombinációhoz a gomba (pirítás legvégén bele) és a vastaghúsú, színes kaliforniai paprika (a borsóval egyidőben vagy a pirítás legvégén).
Felforrósítok egy wokban 2-3 evőkanál olajat, és nagy lángon pirítani kezdem benne a félbe, majd hosszában csíkokra vágott hagymát, a gyufaszálra vágott gyömbért, hosszában vékony szeletekre vágott fokhagymát, és a felkarikázott csilipaprikát. Közben csíkokra vágom a tofut is, és ha a hagyma üvegesedik, beleszórom. Továbbra is nagy lángon, sűrűn keverve pirítom, amíg a tofu megduzzad és színt kap.
Ezután a serpenyő tartalmát kiszedem és félreteszem. Az olajat igyekszem benne hagyni, de azért egy kicsit ki is pótlom frissel. A lángot a lehető legnagyobbra veszem, és füstölés közelébe hevítem az olajat. Beleszórom a szezámmagot, egyet keverek rajta, és ha pirulni kezd (pillanatokon belül), hozzáadom a répát és a káposztát. 2-3 perc pirítás és keverés-dobálás után, ha már kezdenek megpörkölődni, beleszórom a borsót és a mángoldszárat is. Még 1-2 percet pirítom, aztán meglocsolom szójaszósszal, és adok neki még fél percet, hadd sisteregjen.
Ekkor visszadobom bele a félretett hagymás-fűszeres tofut. A keményítőt (helyette: kukoricaliszt vagy akár finomliszt - de kukoricakeményítővel szép áttetsző lesz a szósz) elkeverem egy kis vízben, és ezzel nyakon öntöm a serpenyőt, majd gyorsan adok hozzá még annyi vizet, hogy majdnem ellepje az egészet (2-3 deci összesen). Megszórom sóval és glutamáttal, és felforralom. Ha forrni kezd, hozzáadom a mángoldlevelet és a hagymazöldet.
 Még egyet-kettőt keverek rajta, és kész az ebéd.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése