Hozzávalók
- 1 jó marék főtt bab
- 1 gerezd fokhagyma
- 1/2 dl olaj
- 1 teáskanál tejföl
- 1 mokkáskanál füstölt paprika
- só
- petrezselyemzöld
Elkészítés
A hozzávalókat beleszórom a turmixgépbe, és pépesítem. Kész. Ha túl kemény, még egy kis tejföllel higítom. Turmixgép helyett lehet villával is passzírozni annak, aki darabosabban szereti. A fűszerezésen tetszés szerint lehet persze variálni - jó bele például a mustár is, lehet borsozni, és lehet további zöldfűszerekkel bolondítani. Én most evidensen füstölt paprikás korszakomat élem. Fokhagyma mellett vagy helyett lehet vöröshagymát használni. Vagy sült hagymát. Esetleg sült kápia paprikát keverni bele. Satöbbi.Ha még nem készítettél ilyesmi pástétomot, akkor egy jó tanács: ne félj az olajtól. Bőven locsold (én a fél decit nem mértem, ahogy a maréknyit sem.) Felveszi az olajat, és jót tesz neki.
Gyerekkoromban ettem babkrémet, lucskospaszujnak hívták (Szabolcsban történt mindez, nem tudom máshol ismerik-e). A tetejére olajon/zsíradékon megpárolt paprikás hagymát tettek.
VálaszTörlésEzt hidegen ettétek kenyérrel, vagy főzelék jellegű kaja volt?
VálaszTörlés