Analytics

2010. június 4., péntek

Babkrém

Valami oknál fogva kis hazánkban nem túl gyakoriak a hüvelyesekből készült hideg krémek, pástétomok. Izgalmas különlegességként néha találkozom ilyesmivel ismerősöknél is, de őszintén szólva meglep, hogy nem alapvetőbb az étrendünkben. Kiváló hideg étel (vagy akár hús vagy egyéb főétel mellé adható kísérő) a közel-keleti humusz is, de egy magyarosan fűszerezett babpástétom is. És ha az ember egyszer babot vagy csicseriborsót főz, akkor nagy mennyiséget sem több gond főzni, mint keveset. A nagy mennyiségből pedig félre lehet tenni valamennyit hideg krémnek. Itt van tehát most a múltkori csilis babból félretett anyagból készült pástétom.

Hozzávalók

  • 1 jó marék főtt bab
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1/2 dl olaj
  • 1 teáskanál tejföl
  • 1 mokkáskanál füstölt paprika
  • petrezselyemzöld

Elkészítés

A hozzávalókat beleszórom a turmixgépbe, és pépesítem. Kész. Ha túl kemény, még egy kis tejföllel higítom. Turmixgép helyett lehet villával is passzírozni annak, aki darabosabban szereti. A fűszerezésen tetszés szerint lehet persze variálni - jó bele például a mustár is, lehet borsozni, és lehet további zöldfűszerekkel bolondítani. Én most evidensen füstölt paprikás korszakomat élem. Fokhagyma mellett vagy helyett lehet vöröshagymát használni. Vagy sült hagymát. Esetleg sült kápia paprikát keverni bele. Satöbbi.
Ha még nem készítettél ilyesmi pástétomot, akkor egy jó tanács: ne félj az olajtól. Bőven locsold (én a fél decit nem mértem, ahogy a maréknyit sem.) Felveszi az olajat, és jót tesz neki.

2 megjegyzés:

  1. Gyerekkoromban ettem babkrémet, lucskospaszujnak hívták (Szabolcsban történt mindez, nem tudom máshol ismerik-e). A tetejére olajon/zsíradékon megpárolt paprikás hagymát tettek.

    VálaszTörlés
  2. Ezt hidegen ettétek kenyérrel, vagy főzelék jellegű kaja volt?

    VálaszTörlés