Hozzávalók
- egy marék eper (10-15 dkg)
- 2 dl tejföl
- 2 dl joghurt
- 1 ágacska menta
- ízlés szerint cukor (sacc: 4 púpos evőkanál)
- késhegynyi só
Elkészítés
A megmosott, megtisztított epret turmixgéppel összepépesítem a cukorral, sóval, joghurttal és a mentával. Ha olyan elegáns akarsz lenni, mint én voltam a fotózáshoz, akkor tegyél félre pár szem epret és pár mentalevelet a díszítéshez. Nem mértem, mennyi cukor került bele, de tudom, hogy jóval több, mint amennyit először érzésre tettem: a savanyú tejfölt és joghurtot is ellensúlyozni kell, és a fagyi eleve is kevésbé érződik édesnek, mint egy meleg édesség. Tehát cukrozd kóstolva, ízlés szerint. Turmixolás után összekutyultam a tejföllel. A tejföl - legalábbis a gyári tejföl - turmixolás hatására hígan folyó löttyé válik, ezért csak kavartam.A keveréket műanyag edénybe töltöttem, és beraktam a mélyhűtőbe. Az első óra után félóránként kivettem, felkapartam, ami lefagyott a szélein, és összekevertem az egészet. Kb. 3 óra ilyen kavargatós fagyasztás után lett jó fagyiállaga, de ez nyilván függ a mennyiségtől meg a mélyhűtő hőmérsékletétől. Akinek van otthon fagylaltgépe, abban is remekül megcsinálhatja.
Amit nem ettünk meg mindjárt, azt hagytam tömbbé fagyni; később elővéve kb. 15 percet állt szobahőmérsékleten, és ezután már kanállal szétdarabolható volt, majd további 5 perc után ismét fagyiállagúvá kutyulható.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése