Analytics

2011. július 23., szombat

Pikáns indiai karfiolfőzelék

Ismét egy "kari", tehát szószos indiai étel. Az alapanyag karfiol, a kivitelezést pedig a gudzsaráti - nyugat-indiai - konyha ihlette. Édeskés-savanykás, aromás szósz ad hátteret a karfiol saját ízének; a fűszerek között most is szerepel néhány egzotikusabb.

Hozzávalók

  • egy jó közepes karfiol (kb. 1 kiló)
  • 3-4 evőkanál olaj
  • 1 csapott evőkanál római kömény
  • 1 teáskanál durvára tört száraz, piros csilipaprika
  • egy darab fahéj
  • jó késhegynyi asafoetida
  • 5-6 hüvely kardamom meghámozva és megtörve
  • 1 teáskanál kurkuma
  • víz
  • 2 dl joghurt
  • 1 dl főzőtejszín
  • 2 mokkáskanál cukor
  • 2 evőkanál csicseriborsóliszt (helyette: kukoricaliszt, finomliszt)

Elkészítés

A karfiolt megmostam és kisebb rózsákra tördeltem szét. Egy wokban olajat forrósítottam, megfuttattam benne az egész fűszereket (a fahéjjal bezárólag a fenti listában). Egy perc után belezúdítottam a karfiolt, és nagy lángon, kavargatva pirítottam 4-5 percig, amíg itt-ott megpörkölődött. Közben hozzászórtam az őrölt fűszereket is.
Ezután felöntöttem annyi vízzel, amennyi ellepte, megsóztam és felforraltam. A lángot kicsire véve forrástól kb. 5 percig főztem, amíg a karfiol nagyjából megpuhult. Ekkor hozzáadtam a kevés vízben elhabart csicseriborsólisztet, a joghurtot és a tejszínt, valamint a cukrot. Még pár percig főztem, amíg besűrűsödött, és a karfiol teljesen megpuhult.

1 megjegyzés: