Hozzávalók
- kb. 10 fokhagymabördő középső részei
- 1 marék mandula
- 1 hagymabördő (helyette: zöldhagyma zöldje)
- kb. 10 dkg juhtúró
- szűk 1/2 dl olivaolaj
- szűk 1/2 dl sima étolaj
- só
- 2-3 teáskanál tejföl
Elkészítés
A bördők tetejét már elhasználtam a pirított tészta, az aljukat pedig a langalló készítéséhez. Most a középső részük került sorra.A mandulát egy tálkában leöntöttem kb. 2 deci forró vízzel, majd félretettem, és egy napig állni hagytam (kihűlés után hűtőben). Eredetileg csak úgy egy órát terveztem állni hagyni, hogy megpuhuljon a mandula, de a körülmények alakulása folytán másnapra maradt a főzés. Másnap tehát a megduzzadt, felázott héjú mandulákat meghámoztam.
Ezután az összes hozzávalót botmixerrel összepépesítettem. Főtt tésztával kebeleztük be.
A tanulság: bár imádom a fokhagymát, kicsit túl intenzívnek találtam a bördőpesto ízét. A tányéron további juhtúróval és tejföllel lágyítottunk rajta, de még így is túlzás volt egy cseppet; a maradék viszont - ismét némi juhtúróval és tejföllel kiegészítve, majd a tésztával összemelegítve - a hőhatás után már kevésbé volt hars ízű. Ha jövőre is terem bördőm, ismét teszek vele kísérletet, ám még előbb - jövő tavasszal - feltétlenül kipróbálok valami nagyon hasonlót medvehagymából, amitől gyengédebb ízt várok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése