Itt egy villámgyors, egyszerű és (ha gagyisajtot teszünk bele, és a sütőolajat másra is használjuk) meglehetősen olcsó feltét. Én zsenge újtökből készült klasszikus kapros tökfőzelék mellé készítettem május második felében - de akár kenyér mellé, némi salátával is jó lehet, vagy kiváló feltét bármilyen hagyományos főzelékhez. Hogy miért hívják ezt az ételfajtát egérkének, arról már többféle magyarázatot is hallottam: az egyik szerint azért, mert gyakran hosszú, vékony farkincájuk lesz a puffancsoknak, a másik szerint meg azért, mert úgy szaladgálnak körbe-körbe a serpenyőben, mint a kisegér. Egyébként az érdekesség kedvéért megjegyzem, hogy az én családomban gyerekkoromban piláf volt a neve ennek a műfajnak - de hogy miért, azt elképzelni sem tudom, hiszen a piláf baromira nem ezt jelenti.
Hozzávalók
- 1 jó marék finomliszt (sacc 5-6 dkg)
- 1 jó marék reszelt sajt (sacc 5-6 dkg)
- 1 tojás
- némi tej és víz
- némi só
- 1 teáskanál olasz fűszerkeverék
- 1 jó csipet sütőpor
- sütéshez olaj
Elkészítés
A hozzávalókat jó alaposan összekeverem, tejjel és vízzel annyira hígítva, hogy sűrűn folyó massza legyen belőle. Valahol a nokedlitészta és a palacsintatészta között, inkább az előbbihez közelebb.
A kutyulmányból bő, forró olajba kanalazom az egérkéket, amelyek az olajba csurogva cafrangos alakot öltenek, majd felpuffadnak. Kb. 2 perc sütés után megforgatom őket, és még 2 percet sütöm a túloldalukon, majd papírtörlőre szedem - kész.
Tökfőzelékkel és kenyérrel ettük, mint már említettem.
Ez valóban egy gazdaságos finomság. Holnapra reteklevélből készítek főzeléket, és ilyen kis egérkékkel tálalom :D
VálaszTörlés(A piláf odahaza nálunk a rizsehúst jelentette. Érdekes a népnyelv változatossága :) )
Igen, ezt jelenti normálisan a piláf: hússal és/vagy zöldségekkel készült rizses egytálételt.
VálaszTörlés