Hozzávalók
- 1 csomag (fél kiló) száraztészta
- kb. 10 fokhagymabördő
- 1 fej vöröshagyma
- egy csokor bébi sárgarépa (én a répa ritkításából származó, 3-6 centis minirépákat használtam - helyette persze csíkokra vágott érett répa is megteszi)
- 1 marék zöldborsó (frissen fejtett saját termés - jó, hogy itt a nyárelő!)
- 1 csokor kellevél (vetettem tavasszal egy sor leveles kelt; most kiritkítottam, és a kivetteket átpalántáztam más helyre - ezeknek leszedtem a levelei egy részét, hogy ne párologtassanak annyi vizet); helyette 1-2 kelkáposztalevél vagy kínaikel-levél
- 1 maréknyi kínaikel-levélszár
- olaj
- 2-3 evőkanál sötét szójaszósz
- só
- csipetnyi nátrium-glutamát
- 1 mokkáskanál vörös sárkány (vagy más csiliszósz ízlés szerint)
Elkészítés
A fokhagymabördőket úgy szedtem le, hogy szépen kihúztam őket a növényből, nem letörtem vagy levágtam. Így jött velük a tömör, zsenge, roppanósan törő alsó rész is. Lehet, hogy a fejek fejlődésének ez rosszabb (mert ha feljebb vágtam volna, akkor visszaszívná belőle a hagyma az energiát), de így több finom termény lett most.A bördőkből ehhez az ételhez csak pár centit használtam fel alulról, valamint fentről a virágzatot. Az előbbit 1-2 centis darabokra vágtam, a virágot egészben hagytam, a hosszú "bajuszát" viszont ismét feldaraboltam. A bajuszt valószínűleg ki is lehetett volna dobni: elég kemény, rostos állaga van.
A tésztát megfőztem bő vízben, sóval és egy csipet citromsavval. Én a capellini nevű, spaghettinél vékonyabb egyenes tésztát szeretem ilyen kínaias kajákhoz használni; lehet persze drága, autentikus keleti tésztát is venni. A vízforralás és tésztafőzés közben készítettem a zöldséget; közben amikor a tészta megfőtt, leszűrtem és leöblítettem.
Wokban némi olajat forrósítottam (3-4 evőkanál), majd amikor már szinte füstölt, beledobtam a félbe, majd hosszában vastag szeletekre vágott vöröshagymát. Pár keverés, aztán rázúdítottam a bébirépákat is, és kb. 2 percig kevergettem a lehető legnagyobb lángon.
Következett a zöldborsó és a fokhagymabördő, majd kb. 1 perc kavargatás-pirítás után a kínai kel felszeletelt töve.
Még egy perc, és hozzáadtam a csíkokra vágott kellevelet.
Egy-két kavarás, majd öntöttem rá kis szójaszószt, adtam neki vörös sárkányt, sót és glutamátot.
Ismét pár keverés, azután a tetejébe zuttyantottam a főtt tésztát, és két fakanállal emelgetve szépen összekevertem, és hagytam a tésztát átforrósodni.
Íme a kész végeredmény - középtől balra a paprikának látszó tárgy egy fokhagymavirág.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése