Hozzávalók
- kb. 75 dkg krumpli
- kb. 25 dkg mirelit zöldborsó
- 2 nagyobb fej hagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- diónyi darab friss gyömbér
- 5-6 evőkanál olaj
- 2 mokkáskanál egész római kömény
- 1 evőkanál fehér mustármag
- 1 darabka fahéj
- 1 mokkáskanál durvára tört száraz csilipaprika
- 1 teáskanál kurkuma
- kb. 1 dl sűrítetlen paradicsompüré
- só
- víz
- (tálaláshoz tejföl vagy joghurt, ha nem a vegánság a cél)
Elkészítés
A krumplit kb. 2 centis kockákra vágtam, és az egyik fej hagymát is felszeleteltem durva kockaszerű darabokra. Wok formájú teflonos serpenyőben olajat forrósítottam, beleszórtam a fele római köményt, majd fél perc múlva a hagymát, és kb. egy perccel később a krumplit. Nagy lángon, időnként kevergetve pirítottam, amíg a krumpli némi színt kapott, a hagyma pedig itt-ott barnulni kezdett. (Ha gyorsaságra törekszel, ezt a lépést ki is lehet hagyni, és helyette kicsit tovább főzni a később beletett nyers krumplit - de így finomabb lesz az íze.)A hagymás krumplit kiszedve félretettem; a maradék olajat kipótoltam még egy kicsivel, és beleszórtam a mustármagot, a csilit és a fahéjat. Amikor a mustár kipattogott, hozzáadtam a finomra vágott fokhagymát, gyömbért és másik vöröshagymát. Egy perc után a lángot kicsire vettem alatta, és időnként megkeverve lassú tűzön pirítottam-pároltam 5-6 percen át.
Ekkor hozzáadtam a kurkumát, elkevertem, beleadtam a paradicsompürét, és közepes lángon, sűrűn keverve főztem, amíg a paradicsom besűrűsödött, megsötétedett, elvált az olajtól, és sülni kezdett.
Ekkor visszatettem az edénybe a félretett elősütött hagymás krumplit és a kiolvasztott mirelit borsót, aztán felöntöttem egy jó adag vízzel, amennyi bőven ellepte (sacc 2 liter).
Megsóztam, nagy lángon felforraltam, aztán fedő alatt főztem még úgy 7-8 percen át, amíg a krumpli teljesen megpuhult. Pár krumplikockát szét is passzíroztam, hogy sűrűbb legyen a leve (de krumplifajtától függően ez szükségtelen lehet). Vacsorára szokásunkhoz híven tejföllel gazdagítottam; sima kenyeret ettünk hozzá
Kipróbálom. :)
VálaszTörlésHogy ez milyen nagyon finom lett!! Köszönöm szépen a receptet, mindenki kétszer szedett.
VálaszTörlésEz isteni finom, mi nagyon szeretjük!
VálaszTörlés