Hozzávalók
- 8 kiló magozott meggy (jó 10 kiló lehetett magozatlanul)
- 4 kiló cukor
- kevéske szalicil
Elkészítés
A meggyet a főzés előtti este, magozás után lecukroztam: a főzésre szánt lábosba két kiló meggyre egy kiló cukrot hintettem, majd megint két kiló meggy, és megint egy kiló cukor. (És ugyanez a másik lábosban.)Másnap reggel összekutyultam az egészet, hogy feloldódjon az a cukor is, ami addig ezt nem tette, majd késő délelőtt nekiláttam a főzésnek.
Első lépésként merőkanállal leszedtem mindkét fazékból a cukros lé kb. felét, és félretettem egy harmadik fazékba - ebből lett később a szörp: egyszerűen felforraltam, leszedtem a habját, majd üvegekbe töltöttem, a tetejére egy kis szalicilt hintve.
A lábosokban maradt lében úszó meggyet krumplinyomóval kicsit szétnyomkodtam, majd feltettem a tűzre. Közepes-nagy lángon felforraltam, majd kis-közepes lángon, sűrűn kevergetve főztem talán úgy másfél órán keresztül, amíg jól láthatóan besűrűsödött. Időközben arra a megállapításra jutottam, hogy még mindig túl befőttszerű az eredmény, ezért fogtam a botmixert, és belepiszkáltam vele a fazekakba, a meggyek jó részét elpépesítve. Ezután már kicsit kevesebb maradt meg darabosnak, mint szerettem volna - tehát legközelebb óvatosan a botmixerrel! - de így is jó lesz.
Mialatt a lekvár főtt, az üvegeket kimostam, majd nedvesen, az aljukba egy kis vizet is löttyintve, átgőzöltem őket a sütőben. A villanysütőt 120 fokra állítottam, és e hőfok elérése után 20 percig hagytam bent az üvegeket - majd kivettem őket, kiöntöttem a bennük maradt vizet, és kitettem száradni. (Ugyanezt cselekedtem a szörpös üvegekkel is.) Az üvegek kupakját hypós vízben elmostam, alaposan leöblítettem, majd beraktam őket az eloltott sütőbe száradni.
A késznek nyilvánított lekvárt az üvegekbe töltögettem. Minden üveg peremét bemaszatoltam egy kis szalicillel, és a beletöltött lekvár tetejére is pöckölgettem szalicilt. A lezárt üvegeket fejjel lefelé fordítva szárazdunsztba tettem másnapig - ennyi.
Ezt megirigyelhetné bármelyik háziAsszonyság :D
VálaszTörlésViszem a recetát :D