Analytics

2013. június 23., vasárnap

Trópusi kompótszerűség

Ennek a desszertnek az előtörténete az, hogy az idei nyárelő egyik dermesztően hideg napján úgy döntöttünk: mi most fittyet hányunk az időjárásnak és trópusi napot rendezünk. Ennek keretében készült ebéd utánra a "kompót", amihez az ihletet egy indonéz kaja adta, amit a ramadán idején alkonyatkor előszeretettel fogyasztanak az ottaniak böjttörés alkalmából. Az enyémnek végső soron nem sok köze lett az eredetihez, aminek kolak a neve (a szó végén levő k néma, pontosabban nem néma, hanem egy alig hallható torokzárulást jelez): az enyémben tej van és kókuszdarabok, az igaziban viszont kókusztej van, de darabos kókusz nincs. Az általam használtakon kívül más keményebb húsú gyümölcs is mehet bele, meg aszalt gyümölcsöket is ki lehet próbálni, és meg lehet ízesíteni vaníliával és/vagy fahéjjal (vagy ha valaki autentikus szeretne lenni és be tud szerezni ilyesmit, akkor pandanlevéllel).

Hozzávalók

  • 1 édesburgonya (kb. 10 deka)
  • 1 nem túl érett banán
  • egy kókuszdió húsának fele
  • kb. 2 deci tej
  • kb. 3 deci víz
  • 2 púpos evőkanál cukor

Elkészítés

A tej és a víz keverékét felforraltam, aztán beledobtam a meghámozott és 2-3 centis kockákra vágott édesburgonyát (amivel életemben először főztem bármit is), meg a hasonló darabokra vágott kókuszhúst is. Kb. 10 perc főzés után (ekkorra az édeskrumpli megpuhult, a kókusz viszont ropogós maradt) beleadtam a karikákra vágott banánt is, megcukroztam, majd a cukor feloldódása után elzártam a lángot.
A fent leírt adag kettőnknek kétszeri desszertet adott; az elsőt forrón ettük, a másodikat szobahőmérsékleten. Indonéziában tudtommal általában szobahőmérsékleten vagy jégbe hűtve szeretik enni az eredeti kolakot.

6 megjegyzés:

  1. Tisztelt Szerkesztő!

    A színvonalas bejegyzései felkeltették az érdeklődésünket. Megköszönném ha kapcsolatfelvétel céljából elküldené az e-mail elérhetőségét a kzsolt@innofield.hu címre.

    Az együttműködését előre is köszönöm.

    Üdvözlettel:

    Kovács Zsolt, Projektvezető

    iNNOField Kft

    VálaszTörlés
  2. Nagyon régi már ez az utolsó bejegyzés. Remélem jól van kedves Konyhológus, én várom az újabb recepteket!
    Üdv: Szilvi

    VálaszTörlés
  3. Kedves Szilvi, köszönöm szépen a kedves soraidat. Én is fájlalom néha, de mostanában egyszerűen nem fér bele: két kisgyerek, rengeteg munka kevés pénzért, mit soroljam, sokan vannak manapság hasonló helyzetben. Jobbára rég bevált, gyorsan készíthető, egyszerű kajákat eszünk mostanában, azokat is alig van idő megfőzni. Párszor eljutottam odáig az elmúlt hónapok során, hogy még le is fotóztam valami jóra vagy szépre sikerült vagy izgalmasan készített ételt - de odáig már nem sikerült eljutni, hogy időm is legyen megírni róla a bejegyzést, illetve amikor egyszer gondoltam, hogy most írok, akkor rá kellett jönnöm, hogy a legutóbbi fotón szereplő ételnek is csak halvány emlékeim vannak a receptúrájáról... Reménykedem, hogy lesz még azért bejegyzés itt.

    VálaszTörlés
  4. Remélem hamarosan sok pénzért fogsz kevese(bbe)t dolgozni, és több időd lesz majd a főzésre, blogolásra! addig is minden jót! Sz.

    VálaszTörlés