Hozzávalók
A tésztához- 20 dkg félfogós liszt (vagy rétesliszt)
- 30 dkg finomliszt (vagy kenyérliszt)
- kb. 1 dkg élesztő
- 2,5 deci víz
- 1/2 deci olivaolaj
- 3 csapott teáskanál só
- még 1/2 deci olivaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál szárított bazsalikom
- 1 evőkanál balzsamecet
- 1 kemény körte
- 5-10 dkg gagyisajt
- 10-15 dkg kéksajt
Elkészítés
A tésztához valókat kenyérsütő gépbe dobálva kidagasztottam, majd egy órát kelesztettem a gépben, ami melegen is tartja. A fenti mennyiségekből két nagy, szögletes tepsit szinte teljesen kitöltő, viszonylag vékony tésztájú pizza lesz. Közben egy szétnyomott gerezd fokhagymát összekevertem az olivaolajjal, balzsamecettel és bazsalikommal, majd félretettem.A megkelt tésztát két részre osztottam, és bőven lisztezett pulton téglalapot közelítő, 1-2 centi vastag formába nyújtottam. Ezeket a téglalapokat átemeltem a sütőfóliával illetve sütőpapírral bélelt bádogtepsire, majd némi pihentetés után kézzel tovább nyújtottam, hogy nagyjából lefedjék a tepsit. A kinyújtott tésztát meglocsoltam a fűszeres-balzsamecetes olajjal, és egyenletesen szétkentem a tetején.
A sütőt előmelegítettem 250 fokra. Az olajozott tésztát meghintettem a durvára reszelt gagyisajttal, majd erre rászórtam a körtedarabokat. (A körtét negyedekre vágtam, kivágtam a magházát, majd keresztben vékonyra szeleteltem.) Végül az egésznek a tetejére morzsoltam a márványsajtot. Amikor a sütő felfűlt, beraktam mindkét tepsi pizzát, és 18 percig sütöttem őket, kb. 12 perc után megcserélve az alsó és a felső tepsit.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése