Hozzávalók
- kb. fél kiló halfilé
- 1 csapott mokkáskanál kurkuma
- 1 mokkáskanál só
- csurrantásnyi olaj
- 4-5 dkg vaj
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 csapott evőkanál kukoricakeményítő
- 1 jó csipet só
- 1 kis csipet kurkuma
- kb. 2 deci víz
- 1 lime leve vagy 1 citrom levének fele-háromnegyede
Elkészítés
A halat (a mirelitet meleg vízben kiengedve, majd nagyjából szárazra törölve) bedörzsöltem egy kis sóval és kurkumával, majd félretettem.A szószhoz a vajat felolvasztottam, majd amikor felforrósodott, beledobtam a vékony szeletekre vágott fokhagymát, és kb. 1 percig pirítottam, hogy elveszítse a nyers ízét, de egyáltalán ne kezdjen pirulni. Közben a keményítőből kevés vízzel pépet kevertem, majd felengedtem a többi vízzel. Ezt a fokhagymás vajhoz öntöttem, majd hozzáadtam a sót és a borsot, és sűrűn kevergetve felforraltam. Itt lehet a víz mennyiségét utánállítani: folyós, de azért nem vízszerű állag az ideális. Sűrűsödés közben a szósz emulgeálódik a vajjal. Végül a lángot eloltva hozzákevertem a citromlét is.
A halat egy kevéske olajjal kikent teflonos serpenyőben hirtelen, nagy lángon kisütöttem - olyan 3-4 percig a szeletek egyik oldalát, 2-3 percig a másik oldalukat. A tányéron megöntöztem őket a fokhagymaszósszal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése