Hozzávalók
- 4-5 közepes szem krumpli - kb. 75 deka (újkrumpliból is finom lenne, de amikor ez készült, még nem volt olyan)
- 1 fej hagyma
- 4-5 evőkanál olaj
- 4-5 gerezd fokhagyma
- víz
- só
- 1 csokor petrezselyem
Elkészítés
A krumplit megmosom, a héja ronda részét lehámozom (ha szép újkrumpli lenne, akkor csak dörzsölném kicsit), majd jó kétcentis kockákra vágom. A felforrósított olajon megfuttatom a hagymát; amikor üvegesedni kezd, hozzáadom a fokhagymát, majd pár másodperc múlva a krumplit.Nagy lángon, sűrűn kevergetve pirítom egészen addig, amíg a krumpli szélei sülni kezdenek, és/vagy amíg a hagyma már barnul. A hagymát megégetni nem akarjuk, tehát ő diktál.
Ezután felöntöm némi vízzel (a fenti mennyiséghez talán szűk két deci - de csak úgy érzésre is megteszi; ellepnie nem kell, de azért legyen jó nedves). Megsózom, elkeverem, majd, ha a víz felforrt, lefedem, és kis-közepes lángon főzöm még vagy 5 percig, amíg a krumpli teljesen megpuhul. Közben időnként rápillantok, keverek rajta egyet, és ha nagyon elfőtte a vizét, adok még hozzá egy kicsit; ha viszont nagyon leves maradt, akkor fedő nélkül, sűrűbben keverve főzöm.
Végül, ha már puha a krumpli, és ismét szárazra főtte magát, akkor egy utolsó keverés után szétegyengetem a lábasban (ehhez is teflonos wokot szoktam használni), és nagy-közepes lángon még 2-3 percre ott hagyom érintetlenül, hogy kialakuljon egy finom, kissé kozmás, de nem égett aljaréteg. Legvégül a tetejét durvára vágott petrezselyemmel jó bőven meghintem, majd a lángot elzárom.
Tejföllel és metélőfokhagymával kevert fejessalátát, valamint friss házikenyeret ettünk hozzá - komplett ebéd így már.
És - valamivel későbbről - itt van ugyanez újkrumpliból:
Ezt már háromszor megcsináltam, össze se lehet hasonlítani a hagyományos petrezselymes krumplival, nagyon ízlett!
VálaszTörlés