Hozzávalók
- 33 dkg kerekszemű (arborio) rizs [lemértem, hogy direkt egyharmad kiló legyen!]
- 1 jó marék mirelit zöldborsó (na, ezt már nem mértem)
- 1 kis marék mandula
- 5-6 deka vaj
- 3-4 evőkanál olivaolaj
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 3 cl Becherovka (esetleg helyette gint vagy borovičkát is el tudnék képzelni, de ez volt itthon)
- 2-3 babérlevél
- 1 mokkáskanál szárított oregano
- 1 teáskanál zöldségszárítmány
- víz
- 1 púpos teáskanál só
- 4-5 dkg pecorino romano (vagy más parmezán jellegű sajt, esetleg más kemény juh- vagy kecskesajt)
- 1/2 mokkáskanál feketebors
- 1 teáskanál reszelt citromhéj
- egy kis friss bazsalikom
Elkészítés
Az olivaolajat egy kis vajjal együtt feltettem melegedni, és közben kb. fél centis kockákra vagdostam a hagymát. Feltettem egy adag vizet is forrni - ezúttal egyszerű teáskannában, mivel sima vízzel terveztem öntözgetni a rizottót (de húsosok itt valószínűleg leveskockát főznének vagy csontlét, erőlevest használnának).A forró vajas olajon üvegesre pirítottam a hagymát a babérlevéllel együtt, s közben a zöldborsót mikróban kiolvasztottam, a fokhagymát pedig vékony szeletekre vágtam. A hagymához hozzáadtam a rizst, a mandulát és a fokhagymát, és miután 2-3 percen át kevergettem szárazon, felöntöttem a némi vízzel felhígított Becherovkával.
Miután ezt elsisteregte, adtam neki 1-2 deci forró vizet is, és kezdetét vette a rizottófőzés: egy adag víz, folytonos vagy sűrű kevergetés mindaddig, amíg a rizs fel nem szívja a levet, és egészen sűrű lesz a lábas (pontosabban az én esetemben wok) tartalma, majd újabb adag víz. Egy-két vizezés után hozzáadtam a sót, az oreganót és a szárított zöldségeket is.
Amikor a rizs már szépen megduzzadt és megpuhult, de még kicsit al dente volt, kóstolva beállítottam a sósságát, majd az utolsó - kisebb - adag vízzel együtt beleadtam a vaj maradékát, a borsot és a citromhéjat, valamint a reszelt sajtot és a kiengedett zöldborsót. Ezeket jól összekevertem, majd a lángot elzártam, és lefedve még 5 percig hagytam állni.
Tálaláskor egy kis friss bazsalikommal szórtam meg a tetejét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése