Hozzávalók
- 1/2 kiló fejtett bab
- 3-4 babérlevél
- 1 fej hagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- kb. 1 kiló vegyes zöldség - ízlés és kamratartalom szerint; az enyémben most volt sárgarépa, fehérrépa, karalábé, kelkáposzta, krumpli; lehetne még benne paszternák, zellergumó, vagy épp bármi más
- 2-3 evőkanál olaj
- 1 evőkanál pirospaprika
- 3-4 teáskanál só
- 1 jó csipet bors
- 3 evőkanál liszt
- kb. 1,5 deci tejföl
- füstaroma
- petrezselyemzöld, zellerzöld
Elkészítés
A babot a babérlevéllel beletettem a kuktába, felöntöttem annyi vízzel, hogy bő duplán ellepje, majd megfőztem: a kukta üzemi hőmérsékletre emelkedésétől 10 percig főztem, majd a lángot eloltva hagytam további kb. 10 percig hűlni a szelep kinyitása nélkül. Ettől a bab amolyan al dente szintre főtt.Időközben megtisztítottam és felvagdostam a zöldségeket. Méret és alak tetszés szerint; érdemes a puhább, hamarabb fővő dolgokat nagyobb darabra vagdalni.
Az olajon pirítani kezdtem a felaprított hagymát, majd amikor megüvegesedett, hozzáadtam a felszeletelt fokhagymát is. További 1-2 perc pirítás után megszórtam pirospaprikával, elkevertem, majd beleadtam az előkészített zöldségeket: egy kisebb adagot jól elkevertem, mielőtt odakapott volna a paprika, majd jött bele a többi. 3-4 percen át nagy-közepes lángon, sűrűn kevergetve izzasztottam-pirítottam a zöldségeket, majd felöntöttem vízzel (jó két liter lehetett), megsóztam, és nagy lángon felforraltam. Forrástól 4-5 percet főztem, majd hozzáadtam az előfőzött babot a főzővizével együtt. Ha keményebbre sikerült volna a bab, előbb, ha puhábbra, később tettem volna a zöldségekhez.
A teljes kotyvalékot további 10-15 percig főztem kis lángon, lefedve, olykor megkavarva. A végén a lisztet simára kevertem egy kis vízzel, belekutyultam a tejfölbe, majd az egészet belehabartam a levesbe. Megízesítettem borssal és egy kis füstaromával, újra felforraltam, és hagytam még egy percet rotyogni. Közben kóstolva beállítottam a sósságát, majd végül megszórtam durvára metélt petrezselyen- és zellerzöld keverékével. A tányérban további tejföllel gazdagítottam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése