Hozzávalók
- két jó marék főtt lencse (kb. 15 dkg szárazon)
- 2-3 evőkanál olaj
- egy fej hagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 2-3 babérlevél
- 2-3 evőkanál sűrített paradicsompüré (egy kis konzerv)
- 1 mokkáskanál oregano
- kb. 10 dkg sárgarépa
- egy kisebb fehérrépa (sacc 5 dkg) - második alkalommal paszternákot
használtam az itt megadottnál nagyobb mennyiségben, úgy is nagyon jó
volt (a paszternákot én egyébként is jobban szeretem a fehérrépánál)
- fél karalábé (sacc 8-10 deka)
- 1 kisebb krumpli (sacc 6-8 deka)
- víz
- só
- csipet feketebors
- 2 evőkanál reszelt parmezán
- 1 púpos evőkanál liszt
- kb. 1 deci tejföl
- petrezselyemzöld
Elkészítés
A lencsét külön főztem meg kuktában, és több dolgot is készítettem belőle. Ami a levest illeti: a felaprított hagymát üvegesre pirítottam egy kis olajon, majd hozzáadtam a fokhagymát és a babérlevelet. Még egy perc után belekevertem a paradicsomkonzervet egy kis vízzel hígítva (vagy használhattam volna sűrítetlen passatát). Megfűszereztem az oreganóval, és ezt a keveréket "zsírjára sütöttem", azaz addig kevergettem közepes lángon, amíg besűrűsödött, megsötétedett és elvált a zsiradéktól.Ezután hozzáadtam a feldarabolt zöldségeket, felöntöttem vízzel (talán jó két litert adhattam a fenti mennyiségekhez), megsóztam, nagy lángon felforraltam, majd takarékon, fedő alatt, időnként megkeverve addig főztem, amíg a zöldségek megpuhultak (kb. 20 perc forrástól).
Ekkor belekevertem a főtt lencsét is. A lisztet simára kevertem egy kis vízzel, majd hozzákevertem a tejfölt, a reszelt parmezánt és a borsot. Ezzel a kutyulékkal behabartam a levest, újra felforraltam, majd egy kis metélt petrezselymet szórtam bele. A tányéron még egy kis tejföllel gazdagítottam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése