Hozzávalók
- kb. fél kiló tökbél
- bő fél deci olaj
- 1 nagyobb fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb nyers erőspaprika (vagy ízlés szerint)
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 mokkáskanál füstölt paprika
- 1 csipet bors
- 1 csipet szárított kakukkfű
- 1 mokkáskanál só
Elkészítés
A hagymát durva kockára vágom, és bő felforrósított olajon üvegesre pirítom a vékonyra szeletelt csípős paprikával együtt. Ekkor hozzáadom a szeletekre vágott fokhagymát is, majd fél perc után a pirospaprikát. További öt-tíz másodperc, és beleadom a durván összedarabolt tökbelet: először egy maroknyit beledobok a serpenyőbe, és gyorsan elkeverem, hogy ne égjen meg a paprika, aztán jöhet a többi, kényelmesebben keverve. Megsózom, borsozom, hozzáadom a füstölt paprikát is, és nagy lángon kevergetve pirítani kezdem.A tökbél bőséges levet ereszt - tehát addig folytatom a főzést nagy lángon, folyamatosan kevergetve, amíg be nem sűrűsödik (kb. 15 perc). Ekkor hozzáadom a kakukkfüvet is, majd további pár keverés után eloltom a lángot, és félreteszem hűlni egy kicsit.
Ezt a tökbélpörköltet végül turmixgépben simára pépesítem - ezzel megszüntetem a magok önálló létét, és az olajtartalmat szépen emulgeálom a többi anyaggal. Mivel nem számoltam vele, hogy mennyire össze fog esni a tök, a fent látható produktumom túl sós és fűszeres lett (de a fenti mennyiségeket már ennek fényében adom meg, tehát azokat használva valószínűleg nem lesz malőr). Ezért a késztermékbe hidegen még egy kis tejfölt is kevertem, hogy lágyítsak az ízén. Kenyérre kenve kellemes hideg vacsora lett belőle.
Ez nagyon jó ötlet!
VálaszTörlésA nyáron feltétlenül kipróbálom.
Gratulálok!
Szia!
VálaszTörlésA mamamiról keveredtem ide, tök jó a blog. :)
No de komolyan, tetszenek a receptek, a sokszínűség.
Ez a fenti ötlet se rossz, egyszer kipróbálom.
Brigi
Szia! Most találtam rá a blogodra tökbél recepteket keresve :-) Neke nagyon bejött ez a krém. Tésztával a krumplistészta ízvilágára emlékeztetett. Sajnálom, hogy 30 éve, mikor még sok cukkinit termeltünk a telkünkön, nem jutott eszembe így felhasználni. Akkoriban csak hamis húslevest és tojásrántottát készítettem a zsenge tökbélből.
VálaszTörlés