Hozzávalók
- kb. 40 deka szálkátlan halfilé
- 1/2 mokkáskanál kurkuma
- 1 mokkáskanál só
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 3 evőkanál olaj
- diónyi darab friss gyömbér
- 2 gerezd fokhagyma
- 3-4 evőkanál víz
- 1 teáskanál tamarindkoncentrátum
- 2 teáskanál őrölt koriander
- 1 mokkáskanál őrölt római kömény
- 6-8 apró, szárított erős csilipaprika
- kb. 1 deci kókusztejszín
- 3 púpos evőkanál kókusztejpor
- 1 mokkáskanál só
- 2 nyers, piros csilipaprika magozva
Elkészítés
Hal gyanánt én mirelit pangasiust használtam szobahőmérsékleten felengedve; jobb lett volna valami keményebb és vastagabb húsú hal, de hát ezt lehetett olcsón kapni. Megjegyzem mellesleg: ha a pénztárca kibírja, ugyanezt a receptet hal helyett garnélával elkészítve igen komoly finomságra lehet számítani.A halhúst nagy (3-4 centis) kockákra vágtam, és egy kis kurkumába és sóba beleforgatva félretettem (nem kell hosszan pácolni; akár annyi idő is elég neki, ami alatt a fűszerszósz elkészül, vagy lehet ennél félórával, órával többet adni neki).
A hagymát finom kockákra vágtam, és némi olajon lassan szalmasárgára pirítottam. Közben a hozzávalók listájában a gyömbértől a szárított csilipaprikáig felsoroltakat egy pohárba zúdítva botmixerrel összepépesítettem, majd a megpirult hagymához öntöttem.
Ezt a masszát 2-3 percig pirítottam, amíg a nedvessége java részét elfőtte, és úgymond zsírjára sült. Közben egy kevés vízben elkevertem a kókusztejport, majd hozzáadtam a kókusztejszínt és még kb. 3 deci vizet. Kókusztejpor helyett lehetett volna egy teljes doboz kókusztejszínt használni, vagy az egész helyett 3-4 deci kókusztejet (ahol kókusztej alatt nem a helyesebben kókuszvíznek nevezett színtelen löttyöt értem, ami a kókusz belsejében van, hanem azt a tejsűrűségű kókuszhúsos folyadékot, amit coconut milk néven lehet konzervben vagy dobozban kapni). Ezt is hozzáöntöttem a fűszeres keverékhez, és nagy lángon, sűrűn kevergetve felforraltam. Közben megsóztam, és kóstolva beállítottam a sósságát. Felforrás után beleadtam a bepácolt haldarabokat és a vékony csíkokra metélt nyers csilit.
Végül mindezt együtt további 6-7 percig főztem, amíg a hal teljesen elkészült. Közben párszor megkevertem finoman, hogy a hal ne törjön nagyon össze. Az elkészült karit rizs mellé tálaltam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése