Hozzávalók
- egy kisebb brokkoli - kb. fél kiló
- kb. 15 dkg feta
- 1-2 evőkanál olaj
- jó csipet só
- 10 kápia paprika (sacc egy kiló) parázson megsütve, kicsumázva, meghámozva
- 4 jalapeño paprika (helyette egy-két hegyes erős) parázson sütve, kimagozva
- 5-6 kisebb paradicsom (sacc 25 deka) parázson kicsit megsütve, meghámozva
- kb. 10 dkg száraz kenyér (két félretett kenyérvég)
- kb. 8 deka pirított mandula
- 5-6 gerezd fokhagyma
- kb. 1 deci olaj (lehetőleg extraszűz oliva, de én most abból kifogytam, és épp nincs keret újat venni)
- 1 evőkanál vörösborecet
- 1 teáskanál só
Elkészítés
A szószhoz először a turmixgépbe pakoltam az édes és erős paprikákat a mandulával, és több rövid menetben sűrű pépet csináltam belőlük. Ehhez hozzáadtam az előzőleg vízbe áztatott, majd kinyomkodott kenyeret, valamint a durván felszeletelt fokhagymát, és ismét pürésítettem. A paradicsomok levét és magjainak jó részét kinyomtam, és a kemény csumájukat kivágtam; a többit hozzáadtam a masszához, és ismét összeturmixoltam. Végül az olajat, ecetet és sót is hozzámixeltem. Ha hasonlót készítenél szabadtűz nélkül, a paprika sütőben sütve, a paradicsom pedig simán blansírozva - vagy akár nyersen - is jó. A füstös íz pótlására használhatsz egy kis füstölt pirospaprikát vagy a friss erőspaprika helyett egy-két konzerv chipotlét. Mivel mindezt nem dokumentáltam, kárpótlásul itt van egy könyv az eggyel korábbi paprikasütésről.A fent megadott mennyiségekből készült szósznak jó negyedét ettük meg a brokkoliból és fetából készült, kenyérrel kiegészítve nem túl bőséges, de elégséges kétszemélyes ebédhez; a többi szószt lefagyasztottam. A némileg ajvárhoz hasonló romesco szósz vegánbarát, és nemcsak meleg ételekhez jó, hanem szendvicsen is nagyon finom.
A tulajdonképpeni kajához a brokkolit megmostam, rózsáira szedtem, és mikróban előfőztem-gőzöltem: lefedett edényben 6 percet melegítettem közepes fokozaton, félidőben átkeverve. A nagyjából megpuhult brokkolit megforgattam egy is olajban és sóban. A tűzre raktam egy nagy, lapos, teflonos serpenyőt, a középső részén elrendeztem a brokklidarabokat, a szélén körbe pedig a sajtdarabokat.
Kb. 6-8 percig sütöttem őket közepes-nagy lángon, egyszer-kétszer megforgatva, amíg a brokkoli itt-ott feketedni kezdett. Ennyi idő alatt a sajt épp csak egy kis kérget kapott, de nem sült meg igazán; lehetett volna azzal kezdeni, és csak pár perc múlva mellé tenni a brokkolit.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése