Hozzávalók
- kb. 3 kiló vegyes zöldség - az én kombinációm valahogy így nézett ki:
- karalábé (4 kisebb fej)
- sárgarépa (talán egy tucat kisebb példány)
- zellergumó (egy fél)
- krumpli (egy nagyobb szem)
- cékla (egy nagyobb darab)
- kelkáposzta (egy kisebb fej torzsája és a vele együtt kivágott levélcsonkok)
- leveles kel (vagy egy tucat levél - vagy helyette pár kelkáposztalevél)
- fehérrépa (egy hatalmas szál)
- bakszakáll (4-5 kisebb darab)
- brokkoli (három fejből csak a torzsája legvastagabb része)
- vöröshagyma (egy nagyobb fej)
- fokhagyma (10-12 gerezd)
- zellerzöld
- petrezselyemzöld
- babérlevé
- egész feketebors (10-12 szem)
- só (egy teáskanál)
- 2-3 evőkanál olaj
- víz
- tej
- tejföl
- só
- őrölt fehérbors
- reszelt szerecsendió
- reszelt sajt
Elkészítés
A zöldségeimet alapos mosás után egy kicsit megtisztítottam és durván feldaraboltam. Mindenen rajta hagytam a héját a hagyma és a fokhagyma kivételével, csak a ronda részeket vagdostam ki. Egy szép nagy lábosban kevés olajon pirítani kezdtem a hagymát, majd fokozatosan hozzádobáltam a többi darabolt zöldséget is, ahogy haladtam a tisztogatással és a vagdosással.Miután az utolsónak hozzáadott fokhagyma is kapott 2-3 percnyi izzasztást, felöntöttem annyi vízzel, amennyi ellepte, majd picit megsóztam (nem kell az alaplébe sok só, és különben is, a főtt zöldségből Babónak is akartam adni, ő pedig ne szokja meg máris a sót). Miután felforrt, hozzáadtam a kellevelet és a zöldfűszereket is (ezt már erősen gyömöszölni kellett a fazékba), majd lefedtem, és lassú tűzön, időnként megkeverve még kb. 45 percig főztem.
A főtt zöldségeket lyukacsos kanállal kiszedegettem és félretettem hűlni. A lábosban maradt levet szemesborssal megfűszerezve még vagy fél óráig forraltam közepes lángon, hadd sűrűsödjön. Végül ezt is félretettem; kihűlés után leszűrve (nem kendőn, csak fémszitán) jégkockatartókba öntöttem, és lefagysztottam. (A borsot akár az elején is bele lehetett volna tenni, de szintén Babó miatt inkább csak a zöldségek kivétele után adtam hozzá.)
Ami a krémlevest illeti, a megfőtt és kihűlt zöldségekből kivagdostam és kidobáltam mindent, ami fás, kemény, rostos, stb. volt (pontosabban E. csinálta a pucolást és válogatást, mert nekem épp millió más dolgom volt). A maradékot némi tej hozzáadásával gyanús színű, de jó zöldségízű pürévé alakítottam egy botmixer segítségével, majd vízzel kellemes állagúra hígítva felforraltam. Fehérborssal és szerecsendióval fűszereztem, kóstolva sóztam; a tányéron tejföllel és reszelt sajttal gazdagítottuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése