Hozzávalók
A halhoz- mirelit cápaszelet (mennyiséget lásd a bevezetőben) vagy más húsos hal
- két evőkanál olivaolaj
- két gerezd fokhagyma
- 1/2 mokkáskanál kurkuma
- 1/2 mokkáskanál só
- három evőkanál olivaolaj
- egy kis csokor kapor
- egy még kisebb csokor metélőfokhagyma (helyette fokhagymazöld, vagy fél gerezd fokhagyma és egy kis hagyazöld)
- 2 csapott evőkanál liszt (én valójában kukoricakeményítőt használtam, de így nem valami gusztusos, nyúlós állaga lett a szósznak - finomlisztet ajánlanék inkább)
- kb. 2 deci víz
- egy mokkáskanál só
- 2 evőkanál citromlé
- 3 evőkanál kefír
Elkészítés
A halat kiolvasztottam, óvatosan kinyomkodtam belőle a fölösleges vizet, megtisztítottam, darabokra vágtam. Egy lapos edényben összekevertem az olivaolajat a fűszerekkel, majd beleforgattam a cápát, és félretettem ebédig (legalább egy órát érdemes neki adni).A szószhoz a zöldfűszereket finomra összemetéltem. Egy lábaskában felforrósítottam az olivaolajat, és beledobtam a zöldfűszerkeverék felét. Egy gyors kavarintás után felöntöttem egy kis vízzel. A maradék vizet apránként adagolva simára habartam a liszttel, majd ezt is hozzáöntöttem a készülő szószhoz. Megsóztam, felforralva hagytam besűrűsödni (ha túl sűrű lenne, most lehet további vízzel hígítani). Eloltottam alatta a lángot, majd belekevertem a zöldfűszerek másik felét, a kefírt és a citromlevet. Beállítottam a sósságát, majd félretettem.
Egy vastag aljú, lapos, teflonbevonatú serpenyőt kikentem pár csepp olajjal, majd közepes-nagy lángon nagyon forróra hevítettem. Rápakoltam a cápafalatokat. Kb. három perc sülés után egyenként megforgattam őket, és adtam még 2-3 percet a másik oldaluknak is.
Natúr főtt rizzsel tálaltam. Elmesélem még, hogy ez történetesen épp aznap készült, amikor először permeteztem a szőlőt a tavaszi lemosó óta - permetezés előtt pedig szedtem róla egy tucat levelet tölteni. A rizs és a kaporszósz maradékát este összekevertem, adtam hozzá egy kis apróra vágott füstölt sajtot, mentát és borsot, majd blansírozott szőlőlevélbe töltöttem (lásd a tavalyelőtti töltött szőlőlevelemet). Egy kis olivaolajjal és egy kis borral meglocsolva, fóliával lefedve 30 percet sütöttem 180 fokos sütőben. De nem fényképeztem le.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése