Hozzávalók
- egy szűk kiló újkrumpli (de óból is meg lehet csinálni)
- 4-5 dkg vaj (vegán opcióban helyette olivaolaj)
- 3-4 evőkanál olaj
- 3 kisebb fej lilahagyma
- 5-6 gerezd fokhagyma
- egy jó csokor kakukkfű (levele és esetleges virága, a száráról letépkedve)
- egy nagy csokor zöldhagyma zöldje
- egy pici csokor petrezselyemzöld
- 3-4 evőkanál sűrítetlen paradicsompüré
- 1 teáskanál só
- 1 mokkáskanál törött bors
Elkészítés
A megmosott, de természetesen hámozatlan újkrumplit egy-másfél centi vastag karikákra vágtam. Egy teflonos wokban felforrósítottam az olajat és a vajat (jó sok zsiradék ment alá, így sül igazán finomra a krumpli, és a végeredmény nem érződik zsírosnak). Beledobáltam a krumplit, és közepes lángon, sűrűn kevergetve pirítani kezdtem. Közben meghámoztam a hagymát, félbe, majd hosszában vastag (5-6 mm) szeletekre vágtam, és azt is beledobáltam. Utána jött a fokhagyma pucolása; a gerezdeket félbevágtam, és őket is a serpenyőbe szórtam.Amikor a krumpli már kezdett szép színt kapni (de még nem puhult át; ez idő alatt sikerült a kakukkfüvet megtisztogatni), beleszórtam a kakukkfüvet, majd fogtam a hagymazöldet, 2-3 centis darabokra vagdaltam, és azt is beledobtam. Az egészet megsóztam-borsoztam, hozzáadtam a paradicsompürét, és még 1-2 percig kavargattam. Utána szétterítettem az edényben viszonylag egyenletesre, lefedtem, és a lángot kicsit lejjebb véve még 3-4 percre otthagytam, hogy az alja kicsit lekozmáljon, a többi pedig a saját gőzében végleg megpuhuljon. A legvégén megszórtam a durvára vágott petrezselyemmel, és még egyszer összeforgattam.
A salátához egy kis vörösborecetet kevertem össze olivaolajjal és egy apró gerezd elkapart fokhagymával, ebbe beleforgattam a fejessalátát, majd hozzákevertem a kockákra vágott fetát. Egy kis olajbogyó még jót tett volna neki, de az most nem volt itthon.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése