Hozzávalók
- 1 közepes karfiol (tisztítás után sacc 1 kiló)
- 1-2 evőkanál vaj
- 2-3 evőkanál olaj
- 1 kis fej hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 3 extrapúpos evőkanál liszt
- 1 mokkáskanál szárított kakukkfű
- víz (kb. 1 liter)
- 1 mokkáskanál szárított bazsalikom
- fél mokkáskanál szárított lestyán
- késhegynyi feketebors
- 8 dkg reszelt parmezán
- 3 evőkanál olivaolaj
- kb. 1 deci sűrítetlen paradicsompüré
- kb. 1,5 deci tejföl
- só
Elkészítés
A karfiolt apró rózsákra szedtem szét. Közben a vaj és olaj keverékén pirítani kezdtem a finomra vágott hagymát. 2 perc után hozzáadtam a finomra vágott fokhagymát is, majd még 2 perc után hozzákevertem a lisztet, és sűrűn kevergetve még vagy 3 percig pirítottam. Beleszórtam a kakukkfüvet; pár kavarás után felöntöttem vízzel - több részletben, folyamatosan simára keverve, de az egész művelettel igyekezve, hogy ne legyen ideje túlságosan besűrűsödni a szósznak.Beletettem a többi fűszert is, majd a karfiolrózsákat. Az egészet felforraltam, azután kis lángon, időnként megkeverve, de amúgy fedő alatt főztem 10-12 percig, amíg a karfiol megpuhult. Végül hozzákutyultam a parmezánt, olivaolajat, paradicsomot és tejfölt, újra felforraltam, beállítottam a sósságát, és még egyet-kettőt rottyantottam rajta.
Szia, ez volt az 1. recept, amit kiprobaltam a blogodrol, ma este. A gyerekeknek is nagyon izlett, es a ferjemnek sem hianyzott hozza a hus! Holnaputan delben jon a kovetkezo proba egy haletellel innen a blogrol; Koszi erte! Eszter Franciaorszagbol
VálaszTörlésMost készítettem egy ehhez nagyon hasonlót, de nem volt benne paradicsompüré, hanem a hagyma üvegesedése után a karfiolt is nagy lángon megpirítottam, majd vízzel és kábé egy deci vörösborral öntöttem fel. Szárított kakukkfű és bazsalikom helyett friss bazsalikom volt benne csak, de az jó sok. A fokhagyma kicsit több volt, mint a receptben. Vaj nélkül készült, csak olajjal.
VálaszTörlés