Hozzávalók
- 1 csomag (fél kiló) penne vagy tetszés szerinti tészta
- főzővíz, só, olaj
- 50-60 dkg zsenge cukkini
- 1 közepes vöröshagyma
- 2 kis sárgarépa
- 2 szál halványítózeller
- 3-4 evőkanál olaj
- kb. 3 deci sűrítetlen pararicsompüré
- egy marék aszalt paradicsom
- 1 teáskanál oregano (szárított, és az alábbi zöldfűszerek is)
- 1 mokkáskanál bazsalikom
- 1/2 mokkáskanál zsálya
- 1/2 mokkáskanál rozmaring
- egy csipet feketebors
- 3-4 gerezd fokhagyma
- só
- víz
- kb. 1 deci tejföl
- egy kis petrezselyemzöld (és nálam most még egy kis lestyánzöld és hagymazöld, mert petrezselymem még alig volt)
- reszelt sajt ízlés szerint (nem kell sok, szerintem kb. 10 deka elég a fenti adaghoz)
Elkészítés
Az aszalt paradicsomot egy bögrében vízzel leöntve felforraltam a mikróban, majd félretettem (lásd a bevezetőt, ha olajos aszalt paradicsomod van). Feltettem bő vizet a tésztának, és közben a hagymát, répát és zellert finom kockákra vagdaltam. Egy teflonwokban olajat forrósítottam, és közepes lángon, sűrűn keverve addig pirítottam benne ezeket a zöldségeket, amíg kicsit sülni kezdtek - mondjuk 5-6 perc.Ezután nyakon öntöttem őket paradicsompürével, megszórtam zöldfűszerekkel és sóval-borssal, majd a paradicsomot "zsírjára sütöttem", azaz további 5-6 percig főztem, amíg elvált az olajtól, és besűrűsödve kissé megsötétedett.
Közben a cukkiniket hosszában félbe, majd átlós félkarikákra vágtam, a felforrt tésztavízbe pedig belefőztem a tésztát. (Én a tésztafélét mindig sima sós vízben főzöm; leszűrés után forgatom bele olajba.) Az elkészült szószalapba beleszórtam a cukkinit. Az aszalt paradicsomot kiszedtem a közben lehűlt áztatóvízből, ezt a vizet ráöntöttem a szószos cukkinire, meg még egy kis további vizet, amivel a paradicsompürés dobozt kilögyböltem. Összesen annyit, hogy nem egészen, de majdnem ellepje a cukkinit. Ezt felforraltam, majd időnként keverve még úgy 5-6 percig főztem, amíg a cukkini puhulni kezdett, de nem lett vajpuha és szétfővős. Közben belekevertem az aszalt paradicsomot és a vékony szeletekre vágott fokhagymát is. Végül tejföllel gazdagítottam, kóstolva beállítottam a sósságát, még egy kis vízzel hígítottam, hogy kicsit folyós szósza legyen, majd újraforrás után elzártam a lángot, és megszórtam a ragut a petrezselyem és egyebek zöldjével.
A közben megfőtt tésztát leszűrve megolajoztam, majd a tányérokra szedtem, megtetéztem raguval, és megszórtam egy kis reszelt sajttal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése