Hozzávalók
- 30 dkg tofu
- 4-5 szál halványítózeller (levelek nélkül)
- 4-5 evőkanál olaj
- 6-8 szál újhagyma
- diónyi darab gyömbér
- 3-4 gerezd fokhagyma
- szűk késhegynyi garnélapaszta (elhagyható, és akkor vegán lesz a recept)
- 1 mokkáskanál vörös sárkány (vagy ízlés szerinti mennyiség tetszés szerinti csiliszószból)
- 2 evőkanál sűrű (kínai típusú) szójaszósz
- 1 szűk mokkáskanál tamarindkoncentrátum
- 5-6 evőkanál sűrű kókuszkrém
- víz
- 1 mokkáskanál só
- 1 kis csokrocska citromillatú bazsalikom (ha épp nincs ilyesmid, próbálkozz két rész citromfű [rendes, magyar citromfű, nem ázsiai citromnád] és egy rész bazsalikom keverésével)
- 2-3 evőkanál citromlé
Elkészítés
A tofutéglát vékony (5-6 mm) hasábokra szeleteltem, a zellerszárakat átlósan 3-4 centis darabokra, a zöldhagymák kb. 2 centis tövét vékony szeletekre, a többi részüket 2-3 centis darabokra.Wokban felforrósítottam az olaj felét, és a legnagyobb lángon megsütöttem benne a zellert, amíg kissé megüvegesedett és itt-ott sárgulni kezdett (3-4 perc, sűrűn keverve).
Közben a fokhagymát és a gyömbért vékony szeletekre vágtam, majd a hagymák alsó részével együtt finomra aprítottam. A zellert kiszedve félretettem, a forró serpenyőbe öntöttem az olaj másik felét, és beleszórtam az aprított nyersfűszereket, majd egy kavarintás után a garnélapasztát és a csiliszószt, és még két kavarás után a tofut.
Továbbra is a legnagyobb lángon addig pirítottam, amíg megduzzadt és a felülete színt kapott. Ekkor hozzáadtam a zöldhagymát, majd fél perc után a maradék szószokat és kb. két deci vizet.
Felforraltam, hozzákevertem a durvára vágott bazsalikomot, majd keverés után a lángot eloltva belekevertem a citromlevet is. Sima főtt rizzsel ettük vacsorára.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése