Hozzávalók
- 1 fej karfiol (1 bő kiló; romanesco, de persze a rendes is jó)
- főzővíz
- só
- 1 pohár rizs megfőzve (vagy maradék)
- 2-3 dkg vaj
- 1 evőkanál olaj
- 3 nagyon púpos evőkanál liszt
- 2 gerezd fokhagyma
- jó késhegynyi kurkuma
- kb. 4 deci tej
- kb. 20 deka ementáli-jellegű sajt (fele durvára, fele finomra reszelve)
- kb. 1 deci tejföl
- csipetnyi bors
- egy csokrocska friss bazsalikom
Elkészítés
Az egybesült karfiol alá rizst készítettem: jó másfélszeres mennyiségű vízben al dentére főztem egy pohár rizst kis sóval, minden egyéb nélkül. Ha lett volna maradék rizsem, az is tökéletes lett volna.A karfiol leveleit leszedtem, a torzsája alsó, fás részét levágtam - a többit egészben megfőztem. Ezt úgy végeztem el, hogy egy jó nagy lábosba töltöttem olyan 3-4 centi vizet (egy teáskanál sóval), abba belehelyeztem a karfiolt, és fedő alatt felraktam főni. Amikor felforrt, töltöttem hozzá még talán fél liter vizet, és ezt ismételgettem egészen addig, amíg a karfiolnak már csak a felső 4-5 centije állt ki a vízből. Így a torzsa is teljesen megfőtt, a teteje pedig csak gőzben párolódott meg. Időnként késbökéssel néztem, hogy áll a puhulással - nem vajpuhára akartam, de annyira igen, hogy már sehol ne ropogjon. Összesen jó 20 percig tartott ez a folyamat.
Amíg a rizs és a karfiol főtt, elkészítettem a sajtszószt. Ehhez a vajat és az olajat felforrósítottam egy mélyebb serpenyőben, és kicsit megpirítottam benne a lisztet. Körülbelül 3 perc kavargatás után a lisztes rántáshoz adtam a szétnyomott fokhagymát és a kurkumát, majd még egy perc keverés után felöntöttem hideg tejjel, folyamatosan simára keverve. Annyi tejet adtam hozzá, hogy hígan folyós legyen, majd újra felforraltam. Amikor ismét besűrűsödött, hozzákevertem a tejfölt és a sajt finomra reszelt felét, és hagytam, hogy teljesen szétolvadjon a sajt, és újra forrni kezdjen a keverék. (Ez a pont alkalmas arra, hogy a szószt tovább higítsuk tejjel vagy vízzel, ha kell - azt akartam, hogy folyós legyen, de azért jó sűrű.) A lángot eloltva hozzákevertem a vékony szalagokra vágott bazsalikomot és a borsot.
A sütőt ekkor előmelegítettem 180 fokra. Egy nagy jénai tálat kikentem margarinnal, majd az aljára terítettem a rizst úgy, hogy a közepén legyen egy kis mélyedés. Ebbe helyeztem bele a megfőtt, lecsöpögtetett karfiolt, és finoman forgatva-nyomkodva eligazítottam, hogy egy kissé süllyedjen bele a töve a rizsbe. Mind a karfiolt, mind a rizst meglocsoltam a sajtszósszal. A tetejét meghintettem a durvára reszelt sajttal, majd az egész tálat a sütőbe téve kb. 40 percig sütöttem.
Tálaláskor a karfiolt az alatta levő rizzsel együtt tortaszerűen cikkekre vágtam.
De jó, finom egytálétel!!!
VálaszTörlésPont azon gondolkoztam (és keresgéltem), hogy hogy lehet ezt a gyönyörűséget egyben megfőzni anélkül, hogy túlfőzném vagy félig nyers maradna. A tiéd nagyon okos megoldás, köszönöm! :)
VálaszTörlésÉs a recept többi része is jól hangzik!