Hozzávalók
- 6 cső kukorica, lehetőleg puha, tejes
- 40 deka zsenge kifejtett bab (én mirelitet használtam)
- 3-4 nagyobb, érett paradicsom (sacc fél kiló)
- 2 jalapeño paprika (vagy ízlés szerinti mennyiségű és típusú zöld erőspaprika)
- két kaliforniai paprika (nekem két zöldem volt; gusztább lett volna egy zöld és egy piros)
- 2 fej hagyma
- 2-3 evőkanál olaj
- 2 deci főzőtejszín
- 1 púpos teáskanál só
- csipet bors
Elkészítés
A fejtett babot kevés vízben puhára (de nem szétmállósra) főztem - ez az én kiengedett előre mirelit babommal kb. 15 perc volt; frissen fejtett bab esetében több lehet, vagy akár kevesebb is, ha a bab igazán zsenge. Az eredeti verzióban limabab szerepelne (ezt a babot zöldbabnál érettebben, szemes formájában, de a nálunk szokásos fejtőbabnál zsengébb állapotában szokták fogyasztani, olyasféleképpen, mint mi a zöldborsót), de én még olyat nem láttam.Amíg a bab főtt, a kukoricacsövekről levagdostam a szemeket, majd a késpengével kikapartam a csöveken maradt csírákat és tejes trutymókat.
A hagymát nem túl vékony negyedszeletekre vágtam, a csilipaprikát kimagozva vékony félkarikákra, a kaliforniai paprikát pedig durva kockákra. A paradicsomokat meghámoztam (ilyesmivel általában nem bajlódom, de a szép érett saját paradicsomaimat könnyedén hámozni lehet nyersen, úgyhogy most megtettem), aztán apróbb kockákra vágtam.
A hagymát egy nagy wokban üvegesre pirítottam egy kis olajon. Menet közben hozzáadtam a csilipaprikát, utóbb pedig a paradicsomot (levével együtt, amennyit fel tudtam fogni a kieresztettből). Egy-két percig nagy lángon kevergettem, majd beletettem a megfőtt és leszűrt babot, valamint a kukoricát is. Továbbra is nagy lángon felforraltam, és még kb. 5 percet főztem sűrűn keverve.
Ekkor beleöntöttem a tejszínt, sóztam-borsoztam, beleszórtam a kaliforniai paprikát, majd a lángot levettem kis-közepesre. Így főztem - időnként megkeverve - további jó 10 percig, amíg a kukorica nagyjából megpuhult (de még ropogós maradt).
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése