Analytics

2011. augusztus 22., hétfő

Spaghetti alla puttanesca

Rég ki akartam próbálni, milyen lehet olajos szardellával főzni. Nem belőle, csak ízesítésnek használva egy kis szardellát. Állítólag nem lesz tőle halízű az étel, csak valami sós-umamis alaphangot ad neki. Ezen a mostani próbálkozáson azért lehetett érezni a halasságot, de valóban érdekes és kellemes alapíze lett. Bemutatom tehát a spaghetti alla puttanescát, vagyis a spagettit kurva módra - állítólag a nápolyi örömlányok főztek ilyeneket két kuncsaft között.

Hozzávalók

  • kb. 90 dkg érett paradicsom
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 6-8 olajban eltett szardellafilé
  • 3-4 evőkanál olaj
  • ízlés szerint nyers erőspaprika (én egy fatalii paprikából használtam kb. 1 centis szeletet)
  • 2-3 evőkanál szeletelt zöld olajbogyó
  • 1-2 evőkanál kapribogyó
  • 1 mokkáskanál só
  • egy csokrocska petrezselyem

Elkészítés

A paradicsomot felszeleteltem szűk centis szeletekre, és kivágtam a kemény, zöld csumákat. (Hámozni is lehetett volna, de én nem szoktam ezzel bajlódni.) Olajban pirítani kezdtem a szardellákat, amik egy-két perc múlva szétmállottak a finom kevergetéstől is. Ekkor hozzájuk tettem egy gerezd híján a szétnyomott fokhagymát és a finomra vágott nyers csilit, majd pár kavarintás után a paradicsomszeleteket. Nagy lángon főztem, amíg levet eresztett és felforrt, majd közepes lángon, sűrűn keverve folytattam, néha szétnyomkodva a még egészben maradt paradicsomdarabokat.
Közben megfőztem a spagettit is, a szószt pedig forrástól számított jó 20 percig főztem még, amíg szépen besűrűsödött. Ekkor megsóztam, hozzáadtam a durvára felaprított olajbogyót és kapribogyót, a félretett gerezd fokhagymát (szintén szétnyomva), és még 1-2 percig forraltam. A lángot eloltva hozzáadtam a durvára vágott petrezselymet is.
A tésztára a szószon kívül raktam egy kis reszelt füstölt sajtot is, de amúgy ehhez a szószhoz elvileg nem szokás sajtot enni.

1 megjegyzés:

  1. Ez nagyon guszta.
    Valamikor készítettem "halsalását" ami spagettis -halkonzerves valami volt. Én is idegenkedtem a halas változatosságoktól viszont kellemes végeredménye lett.
    Ezt a receptet viszem is -köszönöm! :)

    VálaszTörlés