Az ayran az indiai lasszí közel-keleti rokona. A lényeg: sós ital joghurtból (vagy más savanyított tejtermékből: Törökországban egyszer jártam életemben, elég rég volt már, de az ottani ayranok inkább íróra emlékeztettek, mint joghurtra). A klasszikus kivitel egyszerűen úgy készül, hogy a tejterméket felhigítják némi vízzel, kicsit megsózzák, és habosra keverik. Én itthon a nyári melegben szeretem meg is fűszerezni egy kissé.
Hozzávalók
- kb. 4 deci joghurt (vagy kefír vagy kaukázusi kefír vagy savanyú író - minddel finom)
- pár kaporlevél
- 1 kis gerezd fokhagyma
- 1 mokkáskanál só
- kb. 4 deci víz
Elkészítés
A fokhagymát és a kaprot durván összevágom, majd a joghurttal és a sóval összeturmixolom. Felöntöm vízzel, elkeverem, kancsóba töltöm - behűtöm, ha kell.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése