Hozzávalók
- fél kiló szárazbab
- 2 nagy fej hagyma
- kb. 5 centis darab gyömbér
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 3-4 evőkanál olaj
- egy jó darabka fahéj
- 1 púpos teáskanál őrölt római kömény
- 1 teáskanál őrölt koriander
- 1 teáskanál kurkuma
- 1 teáskanál csípős pirospaprika
- kb. 2 deci sűrítetlen paradicsompüré
- só
- 1 teáskanál garam maszálá
Elkészítés
A babot előző nap beáztattam, a főzés napján pedig kuktában puhára főztem. Közben elkészítettem a fűszerszószt. A finomra kockázott hagymát feltettem olajban pirulni a fahéjrudammal. Amikor kezdett üvegesedni, hozzáadtam a szintén finomra vágott fokhagymát és gyömbért. Közepes lángon jól áthevítettem, majd kis lángon, időnként megkeverve pároltam lassan és hosszan, talán úgy 8 percig. Ekkorra már sárgult a hagyma, tehát eljött az idő hozzáadni az őrölt fűszereket. Ezekkel összekavartam, majd felöntöttem paradicsompürével, és megsóztam. A paradicsomot közepes lángon, sűrűn keverve főztem majd pirítottam, amíg elvált az olajtól és besűrűsödött, megsötétedett.Ehhez a sűrű szószhoz adtam hozzá a megfőtt babot annyi főzővízzel együtt, hogy bőven ellepje. A sósságát beállítva még vagy 10 percig rotyogtattam időnként megkeverve, hogy az ízek összeérjenek, és a leve ismét besűrűsödjön egy kicsit.
Gondolom, abban már semmi meglepő nincsen, hogy ezt is tejföllel ettük.
Ilyen finom "babfőzeléket" még nem ettem! Nagyon szépen köszönöm a családom nevében!
VálaszTörlésÖrülök, hogy van még olvasója ennek a rég felhagyott blognak :)
VálaszTörlés