Hozzávalók
- kb. fél kiló krumpli (én most kisebbfajta újkrumplit használtam, de az ó is jó)
- 2 evőkanál olaj
- fél fej hagyma
- 1 mokkáskanál füstölt paprika
- 2-3 babérlevél
- 1 púpos teáskanál só
- víz
- 1-2 deci kovászosuborka-lé
- egy kis friss tárkony
- 2 evőkanál tejföl
Elkészítés
A fazékban felhevített olajon szalmasárgára pirítottam a hagymát a babérlevéllel, majd hozzáadtam a paprikát és a felkockázott-karikázott krumplit. Nagy lángon pörköltem kb. 2 percig, majd felöntöttem bő vízzel (a fenti mennyiséghez talán 2 liter), megsóztam, és - felforrás után a lángot kicsire véve és a fazekat lefedve - puhára főztem a krumplit (kb. 10 perc forrástól).Ekkor beleöntöttem a kovászlevet, és elkevertem benne a tejfölt. (Aki sűríteni szeretné, habarjon el egy kis lisztet a tejfölben, amiből mehet bele több is.) A kovászos-savanyú ízesítést érdemes kóstolva beállítani attól függően, hogy mennyire intenzív a kovászlé és ki milyennek szereti a levest. Végül kevéske finomra vágott tárkonnyal ízesítettem (aki szereti, tehet többet is; E. nem szereti, ezért én óvatosan bánok vele).
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése