Hozzávalók
- 10 dkg shii-take gomba (vagy valami zamatos erdei gomba)
- 3-4 szál zsenge sárgarépa (sacc 20 dkg)
- 4-5 mogyoróhagyma (sacc 10 dkg) - vagy helyette sima hagyma, de épp a mogyoróhagyma is akciós volt
- 2 gerezd fokhagyma
- 2-3 evőkanál olaj
- egy ágacska rozmaring
- pár ágacska kakukkfű
- csipetnyi feketebors
- 1 mokkáskanál só
- fél deci vörösbor
- fél deci olivaolaj
- 1-2 evőkanál tejföl
Elkészítés
Mély serpenyőben egy kis olajon pirítani kezdtem a felaprított hagymát. Amikor felforrósodott, levettem takarékra a lángot, és vagy 5 percen át karamellizáltam, időnként megkeverve. Közben a répát vékony félkörökre vágtam, és az 5 perc leteltével a hagymához kevertem. Időnként keverve további kb. 5 percig pirítottam őket együtt; közben finomra metéltem a fokhagymát, a gombát pedig durván összekaszaboltam.A serpenyőbe dobtam a fokhagymát, rozmaringot és kakukkfüvet (ezeknek csak a leveleit, szárról leszedve), majd egy kavarintás után a gombát. Sóztam-borsoztam, és sűrűn keverve pároltam még 3-4 percig, amíg levet eresztett, majd el is főtte. Ekkor felöntöttem egy kis borral, hogy felszedje, ami a serpenyő aljára ragadt, majd még vagy egy percig főztem, amíg ismét elforrt a bor nedvessége.
A kész anyagot egy kicsit hűlni hagytam, majd olivaolajjal és tejföllel sima krémmé turmixoltam. Kenyérre kenve ettük vacsorára. A végeredményről sajna nem készült fotó, ugyanis rávetettük magunkat és betermeltük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése