Hozzávalók
- 1 csomag réteslap
- 1/2 kiló meggy
- 1/2 kiló túró
- 10 dkg kristálycukor
- 2 tojás
- kb. 5 evőkanál vaníliás porcukor (én tartok egy üvegben porcukrot, benne vaníliarúddal; ennek hiányában sima porcukor vagy akár kristálycukor, plusz ízlés szerint gyári vaníliás cukor)
- 2 púpos evőkanál búzadara
- 3-4 evőkanál olaj
- 1-2 evőkanál tejföl
- 1-2 evőkanál tej
Elkészítés
A kimagozott meggyet meghintettem 10 deka cukorral, és 2-3 órát állni hagytam, közben időnként megkeverve. Később kihalásztam a meggyeket, és kinyomkodva használtam fel őket - a levét megittuk vízzel higítva. A tojások sárgáját kikevertem a vaníliás porcukorral, majd ezt összekevertem a túróval, a kinyomkodott meggyel és a búzadarával. (Történetesen ikertojásaim voltak, tehát arányaiban több volt a sárgája, kevesebb a fehérje, mint két rendes tojással lett volna.) A fehérjéket késhegynyi sóval kemény habbá vertem, és ezt is beleforgattam a túrós töltelékbe. (Nem baj, ha nagyrészt összetörik.)A sütőt előmelegítettem 180 fokra. A réteslapokból kettőt-hármat rétegeztem egymásra (8 lap volt a csomagomban, én pedig 3 rudat akartam, tehát lett két háromretegű és egy kétrétegű). A rétegek között olajjal elkevert tejföllel kentem meg vékonyan a lapokat.
Amikor egy rétegezés elkészült, az egyik hosszanti oldalától kicsit beljebb elterítettem a töltelék harmadát, majd a két végét behajtva feltekertem és formára igazítottam a rétest - és ezt ismételtem a másik két rúddal is. A réteseket sütőfóliával bélelt tepsire raktam, a tetejüket kés hegyével megböködtem, hogy legyen hol távoznia a gőznek, majd a tojáshab verésére szolgáló edényt egy kevéske tejjel kiöblítettem, és ezzel beecseteltem a rudak tetejét.
A bemelegedett sütőben 25 percig sütöttem a réteseket, majd még 5 percre bent hagytam őket a sütő elzárása után.
A végeredmény remekül ízletes volt, de azért nem lett tökéletes. Egyrészt elég szar volt a gyári réteslap: vastag és száraz. Másrészt a töltelék kicsit túl nedvesre sikeredett, és eláztatta a réteslapot, ami néhol alul-oldalt ki is repedt - ha csinálok még ilyet, akkor a fent írottnál több búzadarával próbálkozom majd.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése